Donorstvo je znak civilizacijskog napretka i solidarnosti

0

Jedna od osnovnih novina nedavno usvojenog Zakona o presađivanju organa jeste i da smo svi potencijalni donori, ukoliko se za života ne izjasnimo da smo protiv donorstva ogana.

Način na koji će građani moći da se izjasne protiv ovog postupka još uvek nije donet, te će se do tada, kao što je i sadašnja praksa, porodice pitati za saglasnost o doniranju organa, kaže pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine za internu medicinu i član Transplantacionog tima KCV profesor dr Igor Mitić.

„Transplntacija je jedini način preživljavanja pacijenata sa bolestima srca, pluća i jetre, a jedina je šansa za lečenje bubrega. Pri tome, transplantacija bubrega je i jedinstvena medicinska procedura koja ja najbolja za bolesnika, a najjeftinija za državu“, kaže dr Mitić i napominje da je Zakon pripreman tri godine i donet je u skladu s opštim ljudskim pravima Evropske unije.

Mitić ističe da zakon daje mogućnost svakom pojedincu da se za života izjasni da ne želi da bude donor, a napominje kako podzakonski akt treba da reguliše način na koji će ljudi odbiti da budu donori.

„Ta procedura treba da bude jednostavna, a u Zapadnoj Evropi se radi prilikom popunjavanja formulara ili za ličnu kartu ili za zdravstveno osiguranje. Zakonska obaveza je da se taj akt donese u roku od godinu dana. Do tada se obavezno traži saglasnost od porodice, kao i do sada. I prema novom Zakonu će se porodica pitati, ali samo jesu li upoznati da se čovek za života protivio donorstvu“, objašnjava dr Mitić i napominje da je zakon izjednačen s pravnom regulativom EU, ali naglašava da se i dalje poštuje odluka porodice.

Novi Zakon donosi i mogućnost razmene organa sa drugim organizacijama i drugim zemljama, kao što je “Eurotransplant” i njemu slične organizacije. Dr Mitić ističe da je treća bitna odlika novog Zakona to što je dobro organizovana transplantacija od živih donora.

„Formirana je i inspekcija za transplantaciju tkiva i organa, koja će kontrolisati ispunjenost uslova za transplataciju i sprovođenje transplantacije u skladu sa Zakonom. Te kontrole i provere dodatno smanjuju mogućnost zloupoteba, koje ne postoje, jer se u proces potencijalne donacije ulazi tek posle utvrđivanja i potvrđivanja moždane smrti, što je zakonski definisano stanje smrti“, istakao je dr Mitić.

O transplantaciji se ni ne razmišlja dok se ne potvrdi moždana smrt i tek moždani mrtva osoba postaje potencijalni donor. Objašnjava da pacijent koji je moždano mrtav, diše uz pomoć aparata, a jedino je rad srca spontan i ne zavisi od mozga. Međutim, bez podrške aparata za disanje, srce bi stalo u roku od dva do tri minuta.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.