Đoković o socijalnom i ekonomskom jačanju sela Velebit

0

Kako bi se najefikasnije sagledali turistički i zdravstveni aspekti i potencijali naselja Velebit i okoline, koje pripada Opštini Kanjiža, te iznašle mogućnosti za realizaciju projekata koji će uspostaviti socijalno i ekonomsko jačanje lokalnog stanovništva, potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sa delegacijom iz Sekretarijata, posetio je ovo malo mesto koje već decenijama neguje tradiciju svojih predaka, koji su bili dobrovoljci i učesnici Prvog svetskog rata, došavši na teritoriju današnjeg sela Velebit dvadesetih godina prošloga veka.

Prilikom susreta u MZ ,,Velebit“, potpredsednik Đoković je upoznat sa idejama i projektima predviđenim za ovo mesto, kako bi se unapredila turistička infrastruktura i podigla svest javnosti o njihovoj bogatoj ponudi.

,,Potrebno je motivisati lokalnu samoupravu da izradi kvalitetne projekte, pripremi projektno-tehničku dokumentaciju, reši imovinsko-pravne odnose, a potom i aplicira u Sekretarijatu za sredstva koji će sačiniti svoju procenu sa aspekta razvijenosti lokalne samouprave, potencijala za dalje zapošljavanje, upotpunjavanje infrastrukture i generisanje novog prihoda, što bi moglo podići kvalitet života lokalne zajednice“, rekao je Đoković.

Na pitanje ima li dovoljno sredstava namenjenih razvoju turizma u Pokrajini, potpredsednik Đoković navodi da se koncentrisanim, strateški opredeljenim analizama i usmeravanjem sredstava ka potencijalima koji imaju snagu za dalji razvoj može postići maksimalan efekat sa postojećim sredstvima.
,,Radimo na tome da prepoznamo pravi potencijal u Vojvodini, koji iziskuje i opsežan rad na terenu uz mapiranje, svoje analize usklađujemo sa Strategijom razvoja turizma Republike Srbije i njenim strateškim pravcima, te smatram da će u tekućoj i narednoj godini biti postignuti vidljivi rezultati u turizmu“, rekao je Đoković.

Pored isticanja važnih uloga sela Velebit kao klimatsko-zdravstvenog područja, govorilo se i o adaptaciji postojećih objekata, kao i o saobraćajnom povezivanju sela sa Akumulacionim jezerom ,,Velebit“, unapređenju postojeće i izgradnji nove biciklističke infrastrukture, kao i unapređenje postojeće ciklo rute ,,Panonska osmica“, razvoju nautičkog turizma i tamošnjeg lovišta i ribnjaka.

Prednosti i potencijal Velebita leže upravo u kvalitetnim mikroklimatskim uslovima, usled odsustva zagađivača, geografskog položaja koji uspostavlja stalno strujanje vazduha, velike vodene površine, te sama pozicija sela, između banja Kanjiža i Palić. Adaptacijom postojećeg ruralnog objekta, predstavnici Velebita će biti u mogućnosti da organizuju stručne posete akademske zajednice, a u cilju izrade razvojnih projekata i apliciranja u IPA fondovima.
Izvor: PS za privredu i turizam

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.