Dani Kisačke sarme

0

Vojvodina je nadaleko poznata po svojim kulinarskim specijalitetima, postoji uverenje da se najbolja sarma u Vojvodini pravi upravo ovde, u Kisaču. Jedan od najvažnijih događaja koje organizuje “Društvo kisačkih žena” jesu Dani Kisačke sarme.

Tajna spremanja kisačke sarme prenosi se s kolena na koleno i njen kvalitet leži upravo u specijalnom postupku, koji počinje kiseljenjem kupusa, a završava se pečenjem sarme u seljačkim pećima. Ovaj proces traje nekoliko sati, a sarma je spremna za jelo kada na vrhu malo „zagori“. Imali smo sreću da prisustvujemo jednom takvom kulinarskom podvigu kisačkih žena. Doduše, u pojednostavljenoj varijanti ali, 250 sarmi je podvig u svakom slučaju.

Specifičnost ove sarme jeste da se priprema u starim seljačkim pećima, na način kako se to radilo u prošlosti. Ona je glavno jelo na svim proslavama često se svadbe ocenjuju upravo po kvalitetu i ukusu sarme.

Pored konzumiranja sarme gostima se nudi i preko 60 vrsta kolača koje spravljaju članice udruženja, svojevrsna prezentacija narodnih nošnji, prigodan kulturno-umetnički program i izložba ručnih radova, starinskih eksponata i obilazak etno sobe. Ova manifestacija se završava u sitne sate uz veselo druženje, igru i narodnu muziku.

Izvor: Brif.rs

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.