Damir Zobenica izabran za potpredsednika Komiteta 1 AER-a

0

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica danas je jednoglasno izabran za potpredsednika Komiteta 1 Skupštine evropskih regija (AER), na plenarnom zasedanju ovog Komiteta koje se održava u turskom gradu Izmir.

Skupština evropskih regija je najznačajnija i najuticajnija mreža regiona u Evropi, a Komitetet 1 predstavlja jedno od tri tela zaduženih za sprovođenje politike AER-a, u čijem je fokusu ekonomski razvoj i mobilnost, privredna saradnja, koheziona politika, poljoprivreda, unapređenje turizma i saobraćaja, ekologija i energetska efikasnost.

Zobenica istakao je da je njegov izbor za potpredsednika jednog od ključnih radnih tela AER-a značajno priznanje aktivnom i posvećenom angažmanu AP Vojvodine u ovoj snažnoj evropskoj organizaciji, te da će iskoristiti sve raspoložive mogućnosti da se taj angažman dodatno ispuni konkretnim sadržajem i projektima.

U pisanoj izjavi, koja je u njegovom odsustvu predstavljena članovima ove organizacije, potpredsednik Zobenica je ocenio da je unapređenje održive mobilnosti, koja je glavna tema jesenjeg zasedanja komiteta AER, od ključnog značaja za razvoj tržišta, rast privrede, ali i podizanje kvaliteta života građana.

U njegovom viđenju budućeg rada Komiteta 1 posebno se ističe da  razvoj saobraćaja treba posmatrati i na lokalnom i na globalnom nivou jer se snažno odražava na međuregionlnu i međunarodnu saradnju, kao i da je u tom procesu neophodno posebnu pažnju posvetiti zaštiti životne sredine i upotrebi obnovljivih izvora energije. Kako je naglašeno, paralelno sprovođenje ovih procesa donosi konkretne benefite građanima, otvara nova tržišta, a time i nova radna mesta.

U budućem radu ovog Komiteta potpredsednik Zobenica uzeće aktivno učešće u planiranju sastanaka i konferencija u cilju podsticanja ekonomskog razvoja kroz razvoj održive mobilnosti, kao i traženju načina finansiranja projekata iz ove oblasti za dobrobit svih regija članica AER-a. Pored interesa AP Vojvodine i Republike Srbije, potpredsednik Zobenica zalagaće se i za povezivanje regiona i dalje jačanje saradnje iz zemalja članica Evropske unije, zemalja koje se nalaze u procesu pridruživanja, kao i onih koje tek imaju nameru da ovom procesu pristupe.

Delegacija Skupštine AP Vojvodine, koju čine potpredsednice Snežana Sedlar i Aleksandra Đanković, učestvuje u Izmiru na konferenciji Skupštine evropskih regiona o održivoj mobilnosti i jesenjem plenarnom zasedanju komiteta AER.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.