ČINJENICE PROTIV LAŽI O NELEGALNOJ SEČI: Od 2000. do 2004. godine, godišnje seče iznosile su 70.000-90.000m³. 2020. godine ta cifra je dvostruko manja.

0
NPFG: Nekad i sad

Često se spekuliše o nelegalnoj seči na prostorima Fruške Gore, kako bismo razbili pojedine predrasude i dali odgovor na mnoga pitanja u vezi sa ovom temom, želimo bliže da vas upoznamo sa zakonskim okvirima i procedurama gazdovanja šumama.

NPFG: Nekad i sad

Šume u Nacionalnom parku Fruška gora podeljene su u 27 gazdinskih jedinica, od čega je 13 u državnom vlasništvu, 13 u vlasništvu Srpske Pravoslavne crkve, a 1 u vlasništvu Šumske zajednice Beočin.

Najvažniji dokument, kada govorimo o gazdovanju šumama i šumskim zemljištem, jesu Osnove gazdovanja šumama. Osnove se donose na period od 10 godina (za period od 2017-2026. donete su uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), a propisuje ih i nalaže Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Suština šumskih osnova je premer, na osnovu kog se dolazi do podatka o prirastu.

NPFG: Nekad i sad

Za 60 godina postojanja Nacionalnog parka, ukupna količina drveta je porasla sa 2 na 6 miliona m³. Rigorozna pravila jasno definišu uslove seče: mehaničko oštećenje, početak sušenja, kriva stabla, zakržljala i drugo.

Stručna literatura seču tretira kao osnovni vid gajenja šuma, jer se na taj način pomaže mladim jedinkama da niknu i napreduju.

Ponavljamo izuzetno važan podatak, od 2000. do 2004. godine, godišnje seče iznosile su 70000-90000m³. 2020. godine ta cifra je dvostruko manja.

JP Nacionalni park Fruška gora poslednjih godina se suočilo sa mnogim izazovima, nasleđenim dugovima i potpuno zanemarenim poslovanjem u svakom njegovom segmentu.

Danas ovo javno preduzeće čini sve da posetiocima Fruške gore obezbedi prijatan i bezbedan boravak, da unapredi šumsku infrastrukturu i stavi akcenat na dodatno pošumljavanje u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama.

Ove godine se obeležava 60 godina postojanja Nacionalnog parka Fruška gora i tim povodom želimo da vam prikažemo kako je Nacionalni park izgledao nekad, a kako izgleda sad.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.