Arheolozi pronašli vredan nakit star pet vekova

0

Ovosezonskim arheološkim istraživanjima na Šuvakovom salašu dodatno je proširena vredna kolekcija predmeta pronađenih na ovom mestu i izloženih u Muzeju Vrbasa.

Rukovodilac Muzeja i članica tima koji je radio na Šuvakovom salašu Vesna Grgurović objašnjava da je bilo problema sa dozvolom zbog teritorijalne nadležnosti, a i vremenske prilike su bile loše.

„Nedelju dana uklanjali smo zemljanu deponiju sa površine predviđene za istraživanje, a samih areholoških, istraživačkih dana bilo je samo petnaest. Zbog obilnih kiša nismo uspeli da dovršimo istraživanje priprate postojeće crkve do zdravice. Ove godine rad na iskopavanjima bio je koncipiran na pretpostavci da bi na ovom mestu mogla da se nađe i jedna starija crkva od one čiju su temelji otkriveni. Deo istraživanja oko crkve smo uradili, ali to ipak ostaje za narednu sezonu i buduća istraživanja”, objasnila je Vesna Grgurović.

Istraženo je osam grobova u kojima je pronađeno pet vrednih prstenova. Dva su sa glavom i urezanim simbolima, karakterističnim za 14. i 15.vek, i tri su trakasta sa vodoravnim kanelurama.

„Dva su nađena u grobnoj celini, a tri u sloju zemlje van groba. Evidentno je da su stariji grobovi bili ispreturani, što znači da je starije groblje bilo uništavano da bi se sahranili novi preminuli, jer je groblje bilo u utvrđenom prostoru, često i pod opsadom, pa nije bilo mesta za širenje”, istakla je Grgurovićeva.

„Posebno se izdvaja grob broj 4 u kom je bila sahranjena mlađa ženska osoba. U njemu je, uz vredan prsten, pronađen i ukras za glavu, sačinjen od spiralne srebrne trake, sa ružicama od istog materijala, koji se pružao od uva do uva, preko čela.”, rekla je ona i dodala „do sada nigde nismo imali prilike da ovako detaljno dokumentujemo ovu vrstu srednjovekovnog nakita i to je posebno važno za arheologiju. Sve se šalje na restauraciju i konzervaciju i nadamo se da će uskoro zasijati u punom sjaju i biti predstavljeno javnosti”, naglasila je Vesna Grgurović, rukovodilac Muzeja.

Ekipu koja je ove sezone istraživala na Šuvakovom salašu činili su Vrbašani, studenti arheologije, a u stručnom timu bili su arheolozi Nebojša Stanojev, Lidija Balj i Vesna Grgurović.

Izvor: Dnevnik
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.