Vojvodina će biti bogatija za novih 100 hektara šume

0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas ugovore korisnicima koji su na godišnjem konkursu ostvarili pravo na sredstva iz Budzetskog fonda za šume AP Vojvodine.

Za podizanje novih šuma na teritoriji Vojvodine uručeno je šest ugovora ukupne vrednosti 29 miliona dinara, od čega je učešće resornog sekretarijata preko 13 miliona dinara. Time će, kako je Radojević naveo, u Vojvodini biti pošumljeno novih 100 hektara zemljišta.

On je naglasio da je bitno da se celokupna društvena zajednica više angažuje po pitanju pošumljavanja, i pohvalio Kikindu i Vrbas – lokalne samouprave koje su konkurisale i ostvarile prava na bespovratna sredstva.

„Pozivam i ostale lokalne samouprave da se više angažuju po pitanju pošumljavanja, te da konkurišu za neophodna finansijska sredstva koja će u stopostotnom iznosu obezbediti Pokrajinska vlada“, kazao je Vuk Radojević.

Danas je uručeno i deset ugovora za unapređenje rasadničke proizvodnje. Vrednost investicije je pet miliona dinara, a novac je u stopostotnom iznosu obezbeđen iz pokrajinskog budzeta, i to za: bunare, zalivne sisteme, te za neophodnu opremu i mašine za rasadničku proizvodnju.

Radojević je takođe uručio i ugovore JVP „Vojvodina šume“ i Nacionalnom parku „Fruška gora“ za izgradnju šumskih puteva u dužini od 26 kilometara. Vrednost investicije jeste oko 185 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila oko 104 miliona dinara. Realizacijom te investicije biće obezbeđeno lakše, efikasnije i brže saobraćajno komuniciranje kroz šume, kao i to da šume budu prohodnije i pristupačnije za dalju eksploataciju, održavanje i negu.

Kada je u pitanju strategija pošumljavanja, Radojević je naglasio da je fokus sekretarijata na čijem je čelu, na godišnjem programu koji predviđa sve aktivnosti u vezi sa unapređenjem šumarstva na teritoriji Vojvodine.

„Neophodno je da u narednom periodu pronađemo model kako da lokalne samouprave više zainteresujemo za aktivnosti na pošumljavanju. Međutim, inicijativa mora da potekne od lokalnih samouprava, odnosno one moraju da kroz godišnje programe uređenja, korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, odrede parcele za pošumljavanje, da na to dobiju saglasnost od Ministarstva poljoprivrede i da se ta promena onda izvrši u katastru“, kazao je Radojević. On je dodao da je ideja resornog pokrajinskog sekretarijata da se po realizaciji neophodnih tehničkih aktivnosti, te parcele daju javnim preduzećima koja su korisnici i bave se upravljanjem šumama, što je interesu kako javnih preduzeća, tako i lokalnih samouprava, jer mnoge od njih nemaju ni tehničkih ni ljudskih kapaciteta da se bave pošumljavanjem, niti mogu da se bave negom šuma.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.