Vojvođanska vlada o javnom dugu AP Vojvodine

0

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici, kojom je predsedavao potpredsednik Đorđe Milićević, usvojila Informaciju o sprovođenju druge faze refinansiranja dela javnog duga AP Vojvodine.

Ova faza refinansiranja dela javnog duga predstavlja nastavak ukupnog procesa restruktuiranja i konsolidacije javnih finansija u AP Vojvodini. U ovoj fazi refinansiraće se 4. emisija obveznica u vrednosti od 10,5 miliona evra po osnovu nominalne vrednosti duga. Ove obaveze biće refinansirane 10. aprila 2017. godine, kada se stiču zakonski uslovi za sprovođenje transakcija, a izmiriće se povlačenjem druge tranše kredita koji je Pokrajinska vlada obezbedila, kroz postupak javnog poziva za izbor najpovoljnije ponude, kod Komercijalne banke ad Beograd.

Realizacijom planirane transakcije, kamata koja je ugovorena sa 4,80% na obveznice s valutnom klauzulom, biće zamenjena kreditnim sredstvima sa ugovorenom kamatnom stopom od 1,64% i na taj način obezbediće se pozitivan efekat po budzet u iznosu od oko 2,1 milion evra, što sa dosadašnjom uštedom od oko 300 hiljada evra, čini ukupnu uštedu u drugoj fazi refinansiranja u iznosu od 2,4 miliona evra.

Refinansiranje će se nastaviti tokom juna meseca kada dospevaju prvi u ovoj godini anuiteti pete i šeste emisije obveznica, što je uslov za sprovođenje transakcije.

Ukupan efekat koji se očekuje nakon završetka celog procesa refinansiranja duga jeste direktna ušteda od 2,6 miliona evra.

Pokrajinska vlada je, između ostalog, dala i saglasnost Turističkoj organizaciji Vojvodine, kojoj je upućen poziv za učlanjenje u Mrežu evropskih regiona za održivi i konkurentni razvoj turizma ,,NECSTouR“. Ova međunarodna organizacija osnovana je 2007. godine i okuplja 30 članica iz 17 evropskih zemalja. Bavi se unapređenjem koordinacije nacionalnih i regionalnih razvojnih programa i projekata iz oblasti održivog turizma, kao i uključivanjem u rad evropskih institucija za oblikovanje novih turističkih politika, te odgovornom upotrebom evropskih fondova. Kroz saradnju sa brojnim univerzitetima, istraživačkim centrima i predstavicima turističke privrede, ,,NECSTouR“ u mnogome doprinosi realizaciji evropske politike razvoja turizma i ima značajno iskustvo u implementaciji transnacionalnih turističkih projekata i evropskih turističkih ruta, kao i u sferi obrazovanja i obuka u domenu održivog razvoja turizma.

Turistička organizacija Vojvodine u članstvo ,,NECSTouR“ stupa na skupu koji u Sevilji počinje danas, gde će se AP Vojvodina predstaviti kao održiva turistička destinacija sa autohtonom turističkom ponudom.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.