Više od 150 srpskih privrednika na sajmu privrede u Prištini

0

Više od 150 privrednika iz 70 kompanija – članica Privredne komore Srbije, učestvovaće od 18. do 21. aprila na Sajmu privrede u Prištini.

U organizaciji PKS, potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona, predstaviće se firme iz svih industrija – od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga – trgovine, IT i telekomunikacija.

Gotovo svi izlagači su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od 50 ih je iz raznih prerađivačkih sektora.

Nastup naših kompanija organizuje PKS u okviru saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja će za izlagače sajma upriličiti direktne B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

“Dakle, veoma je veliko interesovanje naših kompanija iz najrazličitijih sektora”, rekao je predsednik PKS Marko Čadež Tanjugu.

Prema njegovim rečima, interesovanje naših proizvođača za nastupe na prištinskim sajmovima i poslovanje na kosovskom tržištu je sve veće iz godine u godinu.

Ističe Čadež da je posebno važno to što ovog puta sa PKS na sajam u Prištini idu uglavnom manja i srednja preduzeća kako bi videle kakve su poslovne prilike i da se vide sa potencijalnim partnerima.

“Od njihovog zajedničkog stava i pronalaženja zajedničkih interesa će zavisiti da li će napraviti posao ili ne. Ne idemo mi tamo da bi samo nešto prodali već i da bi i neki partner dole nešto zaradio. Nismo očekivali da će biti ovako veliko interesovanje”.

Kako kaže, PKS pomaže i velikim kompanijama kada je reč o tom tržištu, ali one uglavnom već imaju ustaljenje kanale komunikacije sa kosovskim privrednicima.

Podseća da je PKS će tri godine zaredom bila prisutna sa privrednicima na sajmu poljoprivrede u Prištini i da je njihov broj povećavan za oko 20 godišnje i da sada ima oko 50 kompanija iz Srbije koje izlažu.

“Evo sad na ovom sajmu opšte privrede imamo 70 kompanija i 150 prijavljenih privrednika”, dodao je Čadež.

On navodi da se, iako na tom sajmu učestvujemo prvi put, mesto više na štandu PKS tražilo se još pre mesec dana.

Tome su, osim blizine tržišta, što je posebno važno za manje kompanije, doprinele i zajedničke aktivnosti dve komore na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za privređivanje, ali i pozitivna iskustva naših kompanija koje su u protekle tri godine učestvovale na jesenjem sajmu poljoprivrede u Prištini.

Veće kompanije koje su među prvima učestvovale na poljoprivrednom sajmu, po rečima Čadeža ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, a podstaknute njihovim iskustvima narednih godina krenula su i mala i srednja preduzeća.

“Najnovije analize PKS pokazuju da je svaka druga kompanija koja je učestvovala na poljoprivednom sajmu u Prištini u septembru 2016. i 2017, prošle godine povećala prodaju na kosovskom tržištu, što potvrđuje i rastući promet u trgovini koji se približava iznosu od pola milijarde evra godišnje”, napominje Čadež.

Svoju ponudu na sajmu privrede u Prištini od 18. do 21. aprila predstaviće, osim proizvođača prehrambene robe – hrane i pića (od čajeva, začina, supa, preko smrznutih peciva i bureka, prerađenog i konzervisanog voća i povrća do vode, bezalkoholnih pića i voćnih rakija), ovoga puta najbrojnije firme koje proizvode najraznovrsnije metalne i elektrotehničke proizvode, mašine, uređaje i opremu.

Potencijalnim kupcima ove kompanije nude: pumpe, transformatore, destilacionu i opremu za energetsku efikasnost, bolničku instalacionu tehniku, senzorske slavine, tuševe za bazene i plaže, mašine za rudnike, kamenolome i građevinarstvo, konstrukcije od metala i kovanog gvožđa, vage, sita i filtere, žičane opruge i dušeke, kotlove za centralno grejanje, stubove za javno osvetljenje, mobilnu telefoniju i dalekovode, metalne proizvode od inoksa, solarne kolektore i sisteme, komunalna vozila…

Na prištinskom sajmu privrede predstaviće se i drvoprerađivači – proizvođači nameštaja, stolarije, ploča, furnira i podova, peleta, i tekstilne fabrike – čarapa, odeće i obuće za decu i odrasle i industrijskog tekstila. Među izlagačima su i proizvođači hemijske robe, kao što su sredstva za održavanje higijene ili dezinfekciju, zatim proizvoda i ambalaže od plastike i hartije, kozmetičkih i medicinskih preparata i sredstava…

Na štandu PKS izlažu građevinske i projektantske kompanije i industrija građevinskog materijala, firme koje se bave konsaltingom, inženjeringom i transferom tehnologija u konditorskoj i pekarskoj industriji, inženjerskim i tehničkim projektovanjem i savetovanjem, telekomunikacijama, računarskim programiranjem, grafičkim uslugama, edukacijom zaposlenih u obrazovanju i izradom veb aplikacija za potrebe obrazovnih ustanova.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.