Važna uloga lokalnih samouprava za ostvarivanje prava manjina

0

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović istakla je danas u Novom Sadu da lokalne samouprave u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji imaju ključnu ulogu u ostvarivanju njihovih prava.

Paunović je, otvarajući obuku posvećenu izveštavanju o Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, pozdravila napore Vlade AP Vojvodina na polju efikasnijeg ostvarivanja prava svih građana koji žive u pokrajini.

Ona je posebno istakla posvećenost pokrajinske vlasti stalnom unapređenju ostvarivanja prava nacionalnih manjina, čemu u prilog govori i činjenica da današnjoj obuci prisustvuju predstavnici 41 lokalne samouprave u Vojvodini.

Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, usvojenim 3. marta 2016. godine, kako je naglasila, predviđeno je da svi nosioci aktivnosti, pa i lokalne samouprave u kojima žive pripadnici manjina, kvartalno sačinjavaju izveštaj o sprovođenju ovog dokumenta u praksi.

Prema njenim rečima, kroz obuke Kancelarije za ljudska i manjinska prava prošli su zaposleni iz gotovo 70 lokalnih samouprava, od kojih se očekuje da, u narednom periodu, doprinesu boljem uvidu u stanje na terenu.

Proces izveštavanja smo učinili daleko složenijim, ali sam sigurna da će i izveštaji o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina značajno dobiti na kvalitetu, rekla je Paunović, podsetivši na to da se Akcioni plan sastoji od 11 poglavlja i 115 aktivnosti koje realizuju 74 učesnika.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš istakao je da su Akcionim planom za ostvarivanje prava manjina aktivnosti definisane na način koji obezbeđuje jasan, precizan i hronološki pregled neophodnih izmena normativnog i institucionalnog okvira, unapređenje administrativnih kapaciteta, kao i potreba za poboljšanjem praksi i podizanja svesti.

Njilaš je naveo da je cilj obuke da se predstavnici jedinica lokalnih samouprava upoznaju sa najoptimalnijim i najefikasnijim načinom izveštavanja, principima prikupljanja i analize podataka i unificiranja izveštaja u skladu sa usvojenom formom izveštaja.

Obuke u Novom Sadu organizovali su Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.