Važan korak za AP Vojvodinu prekogranična saradnja Mađarske-Srbije

0

Odgovoran i efikasan pristup realizaciji pet strateških projekata odobrenih u okviru Strateškog poziva INTERREG-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014 – 2020, sledeći je važan korak za AP Vojvodinu i njene prekogranične partnere, zaključeno je na današnjoj konferenciji posvećenoj predstavljanju ovih projekata, koja je održana u Skupštini AP Vojvodine.

Reč je o projektima: „Snabdevanje vodom i razvoj vodne infrastrukture u graničnim slivnim područjima“, „Kompleksno unapređivanje vodoprivrednih područja kanala Baja–Bezdan“, „Dream Railway“, „Ravoj prekograničnog puta Kibekhaza (HU) – Rabe (SRB)“ i „Colorful cooperation“ (Raznobojna saradnja), čija ukupna vrednost iznosi preko 28 miliona evra. Ovi projekti odnose se na, pre svega, unapređenje prekograničnim upravljanjem vodama, smanjivanje uskih grla u prekograničnom saobraćaju i stimulisanje saradnje u oblasti turizma i kulturne baštine.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, istakli su u pozdravnim rečima na otvaranju konferencije da ovih pet strateških projekata značajno doprinose poboljšanju uslova života građana, s obe strane granice.

Predsednik Pastor istakao je u svom izlaganju da je u kreiranje ovih projekata, i procese koji su prethodili njihovom odobravanju, uložen višegodišnji rad i trud različitih institucija i pojedinaca, te da taj proces nije bio nimalo jednostavan.

„Pre početka ovog budzetskog perioda smo na nivou Pokrajinske vlade i Skupštine započeli široke konsultacije u vezi sa tim šta su naši strateški interesi i kako da ih uskladimo sa strateškim interesima naših partnera u Mađarskoj. Kao rezultat tih razgovora nastao je dogovor na relaciji između Republike Srbije i Mađarske, vezan za definisanje strateških projekata i strateških pravaca razvoja, odnosno odabir pet pravaca vezanih za otvorene konkurse. Danas možemo konstatovati da se ono što smo smatrali strateški značajnim, potvrdilo i kroz odobravanje ovih projekata“, naglasio je Pastor.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da će u narednom periodu svih pet odobrenih projekata biti u fokusu rada kako ovog Sekretarijata, tako i čitave Pokrajinske vlade.

„Svaki od ovih pet projekata je pojedinačno veoma bitan i njihova kvalitetna realizacija snažno će uticati na lokalni razvoj sredina u kojima se sprovode, ali i na ukupni regionalni i međudržavni razvoj Srbije i Mađarske. Spremni smo da u narednim godinama implementacije svakodnevno ulažemo trud i napor da se, u koordinaciji i komunikaciji sa svojim partnerima, zajednički angažujemo da se ovi projekti uspešno realizuju“, naglasio je Bjelić.

„Ukupna IPA donacija za obe zemlje iznosi preko 24 miliona eura, što uz 15 odsto učešća iznosi preko 28.400.000 eura“, rekao je sekretar Bjelić i dodao da od toga oko 14 miliona eura je za Mađarsku, a preko 10 miliona eura IPA donacije ide Srbiji.

Predstavnici projektnih partnera upoznali su učesnike ove konferencije i sa bližim detaljima odobrenih projekata, a konferenciji su prisustvovali i potpredsednici Skupštine APV Snežana Sedlar, Dušan Jakovljev i Ivan Stijepović, pokrajinski poslanici, predstavnici Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.