Uspešno završen projekat „DR SHARE“

0

Na današnjoj konferenciji povodom završetka projekta „DR SHARE “Smanjenje katastrofa, standardizovana analiza opasnosti i procena rizika“ (Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation – DR SHARE) u Novom Sadu, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, obratio se predstvanicima medija izrazivši zadovoljstvo povodom uspešne realizacije kompleksanog međunarodnog projekta uz učešće više stranih partnera i partnerskih institucija, što je kako je rekao još jedna od ohrabrujućih činjenica na evropskom putu Republike Srbije.

Bjelić je istakao da je od posebnog značaja što je u projektu pod prepoznatljivim akronimom „DR SHARE“, učestvovao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa svojim projektnim timom, koji je zajedno sa Fondom „Evropski poslovi“, nastupio ispred Republike Srbije, kao jednog od partnera na projektu.

Osim Pokrajinskog sekretarijata, učešće u projektu su uzeli i Vukavarsko-sremska županija (Hrvatska) na čelu sa koordinatorkom projekta Zrinkom Čobanković, Posavska županija (BIH) sa predstavnikom Matom Brkićem, kao i Bojan Kostić u ime sektora za krizne situacije MUP-a Srbije.

„Smisao ovog projekta je zasnovan na dobro identifikovanoj tipologiji rizika od prirodnih, posebno hidroloških nepogoda koje po svom zahvatu ne poznaju granice postojećih država. Takve pretnje, po prirodi stvari, nije moguće staviti pod apsolutnu kontrolu, ali je moguće rizike takvih nepogoda dobrim mehanizmima upravljanja i kontrole svesti na najmanju moguću meru, što je osnovna svrha implementirane IT alatke i ovog projekta,“ rekao je Bjelić, podsetivši na razorne poplave 2014. godine koje su zahvatile region i upravo susedne zemlje, partnere u projektu, obavezujući nas kako je naveo da učinimo sve kako bi nivo regionalne saradnje i povezivanja u ovoj oblasti maksimalno unapredili u interesu sigurne budućnosti naših građana.

Ukupna vrednost ovog projekta, čija je realizacija započela početkom januara 2016. godine, iznosi preko 280 hiljada evra, od čega je Evropska komisija obezbedila gotovo 75 odsto sredstava, dok preostali deo sufinasiraju zemlje partneri projekta u čijoj će sprezi sistem civilne zaštite svake od zemalja, u kriznim situacijama biti mnogo brži i efikasniji.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.