Uručeni ugovori za unapređenje višejezičnosti u AP Vojvodini

0

U Pokrajinskoj vladi danas su uručeni ugovori o dodeli budžetskih sredstava organima i organizacijama sa teritorije AP Vojvodine, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina.

Za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave u uslovima višejezičnosti, za višejezične table s nazivima naselja, ulica, organa i javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija, a za ove nemene izdvojeno je 9,5 miliona dinara raspodeljenih na 83 organa i organizacije.

Osvrnuvši se na značaj ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu svog jezika i pisma, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da je to samo deo javne politike prema nacionalnim manjinama, koja se ostvaruje u različitim segmentima i predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade.

On je ukazao na neke zajedničke ciljeve, nazvavši ih civilizacijskim vrednostima koje u svakom trenutku moramo primenjivati u Vojvodini i podsetio na slavna imena pripadnika nacionalnih manjina koji su stvarali na svom jeziku i pismu i pronosili slavu naše zemlje.

„Važna je suština – a ona je u zajedništvu, u zajedničkom životu, u isticanju vrednosti koje pripadaju svima, jer, vrednost nacionalnih zajednica je naša zajednička vrednost i vrednost većinskog naroda je vrednost svake nacionalne zajednice“, poručio je predsednik Mirović i dodao da se to mora pokazivati različitim gestovima, od prisustva u obeležavanju značajnih datuma i ličnosti pripadnika nacionalnih manjina, pa preko podizanja finansijskog i tehničkog kapaciteta primene službene i svake druge upotrebe manjinskih jezika i pisama na teritoriji Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade je tako najavio da će u sistemu pokrajinske administracije, od jula biti dovoljno prevodilaca za potrebe poslanika i službi i da će, po prvi put, biti realizovano prevođenje opštih akata na jezike nacionalnih manjina.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš je naveo da se konkurs sprovodi već više od 10 godina sa ciljem da se unaprede prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

„Budući da su multikulturalizam i multietničnost, čije je obeležje i višejezičnost, među najvećim bogatstvima naše Vojvodine, nešto po čemu smo kao regija prepoznatljivi svuda u Evropi, pa i svetu, važno je da to bogatstvo sačuvamo, negujemo i unapredimo, a to možemo samo ako smo udruženi i jedinstveni u ostvarenju tog cilja“, poručio je Mihalj Njilaš i dodao da se i jedno od 11 poglavlja Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 Republike Srbije odnosi na upotrebu jezika i pisama.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.