Uručene nagrade u okviru projekta ”WeLive”

0

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj mr Goran Sečujski uručio je nagrade, odnosno mobilne telefone, autorima pet najboljih ideja za unapređenje efikasnosti javnih servisa na bazi otvorenih podataka putem mobilnih aplikacija u oblastima ekologije, kulture, turizma i saobraćaja.

Na Javni oglas putem ”WeLive” platforme bilo je prijavljeno petnaest ideja, a nagrađene su sledeće ideje: ”Kultura u gradu”, ”Moja mesna zajednica”, ”Street Art Novi Sad”, ”Grad Novi Sad mesečno baci 100000 evra u plastici” i ”Javne česme i bunari na kojima je voda za piće bezbedna”. Mobilne telefone najnovije generacije dobili su Snežana Bogdanović, Dušan Tatić, Milivoj Kostić, Nemanja Radić i Sanja Bjelović.

– Cilj ovog projekta, u kojem učestvuju Grad Novi Sad i JKP ”Informatika”, je da se unaprede usluge lokalne administracije kroz razvoj informacionih tehnologija i mobilnih servisa koji će omogućiti građanima i privrednim subjektima da poslove sa javnim sektorom rešavaju na efikasniji način. Jedan korak smo preduzeli, a to je da čujemo ideje naših sugrađana, nagradimo najbolje, da bi potom usledilo takmičenje za timove programera i dizajnera, koji će takođe dobiti nagradu, ali o tome nešto više za nekoliko meseci. Dakle, ideja ovog projekta i namera Evropske komisije je da se povežu lokalna samouprava, građani i privreda i da korišćenjem savremene tehnologije poboljšaju međusobnu komunikaciju, a javna administracija svoje usluge prema građanima i privredi – naglasio je mr Goran Sečujski i dodao da su ideje vrednovane prema tome koliko su tehnički izvodljive i finansijski održive, odnosno prema značaju njihovog društvenog, ekološkog i ekonomskog uticaja na lokalnu zajednicu.

Autor prvonagrađene ideje ”Kultura u gradu” Snežana Bogdanović rekla je da se prijavila na konkurs jer smatra da je takav vid komunikacije sa Gradskom upravom veoma značajan i izrazila nadu da će elektronski servisi u budućnosti olakšati rešavanje svakodnevnih problema građana. Ideja koju je ona ponudila odnosi se na aplikaciju u kojoj bi bile objedinjene informacije o svim kulturnim događanjima u Novom Sadu kako bi građani o tome mogli da se informišu na jednom mestu.

Konkurs koji je bio otvoren od 13. do 31. marta 2017. godine, realizovala je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, a u okviru programa ”Horizon 2020”. Pored nagrade na Konkursu za izbor najbolje ideje, svih pet nagrađenih ideja biće implemetirano u mobilne aplikacije.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.