Unapređenje regionalne saradnje u oblasti obrazovanja

0
Foto: mpn.gov.rs

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici otvorili su danas regionalni ministarski sastanak o obrazovanju, obuci, nauci i istraživanju.

Šarčević je, navodeći da se ovaj skup održava povodom 30 godina EU programa Erazmus, ocenio da je postojanje zapadnobalkanske platforme za obrazovanje izuzetno značajno za regionalnu saradnju, razmenu iskustava u oblasti obrazovanja i istraživanja, kao i za naše buduće pristupanje EU.

Budućnost EU i zemalja regiona počiva na snažnoj ekonomiji, koja se zasniva na znanju i inovacijama, zbog čega težište saradnje treba da bude na osnaživanju naših ekonomija putem ulaganja u inovacije i korišćenja svih istraživačkih potencijala, poručio je ministar.

On je naglasio da je u prethodnom periodu najintenzivnija saradnja ostvarena upravo u oblasti visokog obrazovanja, dodavši da su u okviru programa Tempus i Erazmus plus razvijeni mnogi regionalni projekti.

Prema njegovim rečima, od 2014. godine, u okviru programa Erazmus plus visokoškolskim ustanovama u Srbiji je odobreno više od 26 miliona evra.

Navračič je naveo da je od nastanka 2012. godine, ministarska platforma Zapadnog Balkana postala dragocena tradicija jer pruža jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja o obrazovnim sistemima u regionu i njihovim glavnim prioritetima i izazovima.

Danas kada proslavljamo 30-godišnjicu programa Erazmus, istakao bih da 33 zemlje učestvuju u programu Erazmus plus, koji omogućava saradnju sa stotinama zemalja širom sveta, uključujući sve zemlje sa prostora zapadnog Balkana, rekao je on.

Fabrici je istakao da Evropska unija pomaže zemljama regiona da sprovedu reforme u cilju stvaranja boljeg obrazovnog okruženja, koje može odgovoriti na izazove socijalnog i ekonomskog rasta i podsticati društveni razvoj, socijalno uključivanje i izglede za pristupanje EU.

Platforma Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku i Platforma Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije su godišnji sastanci na visokom nivou u organizaciji Evropske komisije.

Ove godine, ministri obrazovanja i nauke iz zemalja regiona danas i sutra će u Beogradu razgovarati o merama za dalje unapređenje regionalne saradnje u obrazovanju, nauci, istraživanju i inovacijama, ali i obeležiti 30 godina postojanja programa Erazmus.

Samo u Srbiji , Unija je od 2003. godine bespovratno uložila 80 miliona evra za podršku reformi obrazovanja i više od 100 miliona evra za podsticanje inovacija, konkurentnosti, istraživanja i razvoja.

Pored toga, EU kroz program Erazmus plus podržava srpske studente i profesore pružajući stipendije i mogućnosti za programe razmene na univerzitetima u Evropi i šire.

Erazmus plus je program Evropske unije za pružanje podrške projektima saradnje u oblasti obrazovanja i obuke, omladine i sporta, u kojem Srbija uspešno učestvuje.

Za projekte u okviru ovog programa, visokoškolskim ustanovama u Srbiji je od 2014. godine do sada odobreno više od 26 miliona evra, više nego bilo kojoj drugoj zemlji u regionu.

Osim toga, više od 5.000 profesora i studenata iz ustanova visokog obrazovanja u Srbiji je učestvovalo u kratkoročnim programima razmene na univerzitetima u čitavoj Evropi i šire.

Izvor: mpn.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.