Unapređenje interne finansijske kontrole u javnom sektoru

0

Vujović je rekao da implementacija strategije znači i kvalitetnije korišćenje sredstava i kvalitetniji javni dijalog o tome kako se troše sredstva i da li se ostvaruju ciljevi, poručivši da će naša zemlja, ukoliko ostvari tu strategiju do 2020. godine, biti među prvim zemljama u Evropi koja će imati model za ugled, odnosno najbolju praksu u Evropi i svetu.

On je naglasio da je Ministarstvo finansija pokazalo liderstvo u pravljenju strategije, ali da je najvažnije da sva ostala ministarstva i korisnici promene odnos prema korišćenju javnih sredstava.

Danas postoji dijalog o tome da li je negde možda nestalo novca i koja sredstva su potrebna, a Strategija je tu da se vidi da li se novac poreskih obveznika troši na pravi način, naglasio je ministar, dodavši da svi moraju da budu deo tog procesa, odnosno aktivni učesnici, i da prihvate odgovornost.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je Strategija razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru važan deo Poglavlja 32 o finansijskom nadzoru, koje je otvoreno kao prvo poglavlje u decembru 2015.

To je važno, ne samo zato što ćemo tako ispuniti kriterijume EU, već zato što interna revizija u javnom sektoru zapravo znači našu potpunu spremnost i plan o tome kako da povećamo odgovornost rukovodilaca u javnom sektoru, kao i svih zaposlenih u trošenju i korišćenju javnih sredstava.

Ona je objasnila da javna sredstva nisu samo naš domaći budžet, već i fondovi EU i svi drugi fondovi koji nam stoje na raspolaganju kao zemlji kandidatu.

To je dobar pristup, javni novac koji je na raspolaganju javnom sektoru mora se koristiti na odgovoran i efikasan način, jer je to novac poreskih obveznika Srbije, naše zemlje, naglasila je Joksimović.

Donošenjem ovog dokumenta, Vlada se jasno opredelila za dalji razvoj i unapređenje sistema interne finansijske kontrole u javnom sektoru, a koji je ugrađen u Strategiju reforme javne uprave i Program reforme upravljanja javnim finansijama za period od 2016. do 2020. godine i predstavlja ključnu temu u okviru četvrtog stuba – delotvorna finansijska kontrola.

Ova strategije ima za cilj da implementira finansijsko upravljanje i kontrolu i internu reviziju u sveukupni sistem upravljanja u javnom sektoru, kako bi se javna sredstva upotrebljavala na efektivan, efikasan i ekonomičan način, prenošenjem ciljeva nacionalne politike u ciljeve institucija javnog sektora.

Na taj način će se omogućiti efikasna procena rizika u odnosu na definisane ciljeve i uspostavljanje odgovarajućih kontrola.

Strategija doprinosi ispunjavanju konkretnih zahteva koji prate pristupanje Srbije Evropskoj uniji, datih u okviru Poglavlja 32, koje se odnosi na finansijski nadzor.

Vujović je otvorio skup u prisustvu ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Konferenciji su prisustvovali i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici i predstavnik Evropske komisije Rejmond Hil, koji su dali snažan podsticaj reformi sistema interne finansijske kontrole u javnom sektoru, kao dela opšte reforme državne uprave, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.