Ugovori za stipendije doktorskih studija

0
Foto: mpn.gov.rs

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarćević uručio je danas 200 ugovora o stipendiranju studenata doktorskih akademskih studija i njihovom uključivanju u naučnoistraživačke projekte Ministarstva.

Šarčević je stipendistima poželeo uspeh u daljem radu i poručio da će nastojati da pronađe dodatne izvore finansiranja obrazovanja, kako kroz budžet, tako i kroz saradnju sa privredom. On je dodao da veza između obrazovanja i privrede mora biti vidljiva.
„ Dragoceno bi bilo da svi vi ostanete u Srbiji. Strane kompanije koje dolaze kod nas insistiraju na kvalitetnoj radnoj snazi, a ne jeftinoj. Zadatak države i Ministarstva je da stvori dobar ambijent koji će omogućiti kompanijama da ulažu u našu zemlju, i da se uključe u sistem obrazovanja“, rekao je ministar.
Da i u Srbiji ima mogućnosti za mlade ljude, naglasio je Vladimir Kostić, predsednik SANU, dok je prorektor Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević poručila stipendistima da ispunjavaju predviđene obaveze kako bi zadržali stipendije jer su ta sredstva za njih veoma značajna.
Studentima se odobrava stipendija za četiri godine, računajući od prve godine doktorskih akademskih studija, s tim što se Ugovor koji je danas potpisan zaključuje na godinu dana sa mogućnošću produženja aneksima. Osnov za produženje su postignuti rezultati studenata na projektima Ministarstva i doktorskim studijama.
Do sada je kroz program stipendiranja prošlo 2.036 studenata, a trenutno je aktivno 497. Svi oni mesečno iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na ime stipendije dobijaju 32.000, 00 dinara. Takođe, Ministarstvo pokriva i materijalne troškove, a imaju i pravo na dodatne oblike sufinansiranja za: učešće na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, troškove kotizacije, smeštaja, putne troškove, troškove studijskih boravaka u inostranstvu i troškove prijave i odbrane doktorske disertacije.

Izvor: mpn.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.