U Skupštini APV održan skup o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena

0

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, danas je u organizaciji Ženske parlamentarne mreže (ŽPM) u Skupštini AP Vojvodine održana Konferencija „Uzajamna podrška i zajednička akcija“.
Pozdravljajući učesnike konferencije, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor je izrazio veliko zadovoljstvo zbog proaktivnog i posvećenog rada Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine na promovisanju i stavljanju u fokus različitih tema od širokog društvenog značaja, s naglaskom na teme vezane za rodnu ravnopravnost.
„Ubeđen sam da je vraćanje osnovnim civilizacijskim tekovinama ključno za ozdravljenje našeg, i svakog drugog društva. Slažem sa onim što je Margaret Tačer govorila: „Ako hoćeš da se neki problem reši, poveri ga ženama“. Mislim da žene imaju posebno istaknuto mesto i ulogu u normalizaciji našeg društva“, rekao je Pastor i podsetio na važnost činjenice da od 120 poslaničkih mesta u Skupštini APV, danas 43 zauzimaju žene.
„Iz tog razloga veoma je važan i nadstranački rad Ženske parlamentarna mreže. Važno je da žene imaju svoj glas, iznose mišljenja, predlažu, odlučuju. Bitno je da to čine ne samo u skupštinskim raspravama već i u svojim lokalnim sredinama“, rekao je Pastor.
Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i pokrajinska poslanica Maja Sedlarević istakla je da je potreba zajedničkog angažovanje na iznalaženju rešenja za probleme sa kojima se naše društvo suočava jedan od motiva za organizaciju današnje konferencije. Ona je dodala da je veoma značajno negovanje tekovina borbe za ženska radna i socijalna prava, oličena u Međunarodnom danu žena.
„Kada se setimo svojih baka i prabaka, zaključujemo da su one, uz retke izuzetke, imale četiri ili u najboljem slučaju osam razreda osnovne škole. Zatim su naše majke mogle normalno da se obrazuju, a mi smo danas u prilici da biramo za sebe fakultete, postdiplomske i doktorske studije. To je jedna od značajnih stvari koje su žene u prethodnih vek i po izborile”, istakla je Sedlarević i dodala da su, i pored toga, žene danas manje plaćenje za poslove koje obavljaju, teže dolaze do mesta odlučivanja i rukovodećih pozicija.
Na konferenciji u Skupštini AP Vojvodine učestvovala je i Šarlota Biber, savetnica za rodnu ravnopravnost u Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), koja je pokrajinskim poslanicima i drugim učesnicima konferencije prenela primere dobre prakse i mogućnosti razvoja rodne ravnopravanosti i osnaživanja žena u Švedskoj. Ona je istakla da, bez obzira na dosegnute standarde, ova tema predstavlja viziju na kojoj uvek mora dodatno da se radi i koja zaslužuje da bude u fokusu.
Konferenciji su prisustvovali i potpredsednici Skupštine APV Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković i Miroslav Vasin.
O istorijatu i značaju Međunarodnog dana žena, rodnoj ravnopravnosti, ali i o temama vezanim za unapređenje zdravstvene zaštite i prevencije i rodno zasnovanom nasilju, govorili su i Danica Todorov Jašarević, dr Gordana Stojanović, kao i predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.