Svetski dan dijabetesa obeležava se danas

0

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Institut za javno zdravlje Srbije procenjuje da oko 700.000 odraslog stanovništva Srbije ima dijabetes.

Približno polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti. Kod osoba ženskog pola otkrije se 9.000 novih slučajeva dijabetesa svake godine.

Ove godine, Svetski dan dijabetesa je posvećen unapređenju zdravstvene zaštite žena koje su u riziku da obole ili su obolele od dijabetesa.

Opterećenje dijabetesom kod žena je veće u odnosu na muškarce, jer može uticati i na majke, ali i na njihovo potomstvo. Dijabetes može izazvati niz komplikacija tokom trudnoće, kao što su spontani pobačaj ili urođene anomalije ploda. Posebno zabrinjava podatak da se dve od pet žena sa dijabetesom nalaze u reproduktivnom dobu, a svako sedmo novorđenče je izloženo gestacijskom dijabetesu.

Takođe, žene sa dijabetesom imaju veću verovatnoću da dobiju srčani udar u odnosu na žene koje nemaju dijabetes. Zbog toga je veoma važno da se bolest otkrije na vreme i da svaka žena i trudnica pravovremeno dobiju odgovarajuću terapiju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da se dijabetes tipa 2 sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

“Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu”, pojasnio je ministar.

On je na skupu, posvećenom Svetskom danu dijabetesa, naglasio da je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima u našoj zemlji.

Istraživanja o povezanosti magnezijuma i dijabetesa

Prenizak unos magnezijuma kroz duže vreme povećava rizik od nastanka najčešćih hroničnih bolesti današnjice, među kojima je i dijabetes tipa 2, pokazuju rezultati analize objavljene u časopisu “Pharmacological Research”.

Analiza je pokazala da dodatni unos magnezijuma, putem ishrane, povoljno utiče i na nivo glukoze u krvi i na insulinsku osetljivost, kako kod obolelih od dijabetesa tako i kod ne-dijabetičara.

Magnezijum je mineral od neprocenjive fiziološke važnosti za organizam i ishranom bismo trebali da osiguramo unos od 375 mg dnevno.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.