Sve više putnika se švercuje u autobusima, česti i falsifikati

0
Foto: JGSP

Komunalna policija je u periodu od avgusta 2015. do kraja maja ove godine izdala 1.603 prekršajna naloga putnicima koji su se bez karte vozili autobusima JGSP “Novi Sad”.

Po evidenciji njihove službe, od početka godine je izdato 435 prekršajnih naloga, a svi oni dostavljeni su Prekršajnom sudu u Novom Sadu radi upisa u registar novčanih kazni, piše Dnevnik.

U GSP-u kažu da se u poslednje vreme povećava broj putnika koji ne plaćaju kartu, zbog čega je u planu sprovođenje određenih akcija da bi se taj problem rešio ili barem umanjio. Po evidenciji GSP, kartu na gotovo svim linijama najređe kartu plaćaju mladi.

Kako piše Dnevnik, nedavno je na jednoj od prigradskih linija putnica kontrolorima pokazala falsifikovanu kartu, zbog čega joj na osnovu člana 355 Krivičnog zakonika preti kazna do tri godine zatvora.

Pošto je falsifikovanje krivično delo, ukoliko se otkrije falsifikat karte, prosleđuje se policiji koja dalje sprovodi postupak. Svi kontrolori prolaze obuku i znaju koji su sve elementi zaštite karata, tako da mogu da otkriju falsifikate, kojih u toku meseca bude nekoliko.

Redovne, ali i vanredne kontrole karata, obavljaju se na nekoliko nivoa. Radnici tog preduzeća kontrolišu kupovinu karata kod vozača na ulazu u autobus, u samom vozilu i na srednjim vratima. Osim toga, Služba unutrašnje kontrole nadzire i vozače.

U ovom trenutku je 93 zaposlenih u toj službi. Međutim, u praksi poslove kontrole može da obavlja i do njih 700, budući da to po potrebi rade i ostali zaposleni koji prolaze obuku u skladu s potpisanim ugovorom o radu.

U Komunalnoj policiji kažu da je od avgusta 2015. godine do 31. maja u zakonskom roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga za vožnju bez karte uplaćen novac za 618 prekršajnih naloga od ukupno 1.603. Naglasili su nam da je nakon isteka zakonskog roka od osam dana u istom periodu uplaćeno 184 kazne, a da trenutno 801 prekršajni nalog čeka na odluku Prekršajnog suda u Novom Sadu.

Iz gradskog prevoznika navode da neplaćanjem karata, osim gradskog prevoznika, gube i građani, s obzirom na to da je naplativost usluga u direktnoj vezi s obnovom voznog parka i kvalitetnijim prevozom.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće postupa u skladu s Odlukom o javnom prevozu putnika, u kojoj je navedeno da je putnik koji se u vozilu zatekne bez važeće vozne karte dužan da plati voznu i posebnu kartu u iznosu od 1.650 dinara u gradskom saobraćaju i 3.050 u prigradskom, kazali su u JGSP-u, dodavši da je, ukoliko putnik odbije da kupi posebnu kartu, kontrolor dužan da sačini zapisnik. Podaci o putnicima koji ne kupe posebnu kartu unose se u službenu evidenciju i dostavljaju Komunalnoj policiji radi izdavanja prekršajnog naloga.

U slučaju da je komunalni policajac prisutan u kontroli, putniku koji nije kupio posebnu kartu izdaće prekršajni nalog na licu mesta. Novčanom kaznom od 6.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se vozi bez važeće vozne karte i ako odbije da je pokaže, navodi Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.