Suficit republičkog budžeta u prva četiri meseca 6,6 milijardi dinara

0

Suficit republičkog budžeta je u periodu januar-april 2018. godine iznosio 6,6 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, naplaćeni su prihodi u iznosu od 357,9 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 351,3 milijarde dinara.

Samo u aprilu, naplaćeni su prihodi u iznosu od 91,1 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi bili 79,9 milijardi dinara, a najveći deo potiče od uplate PDV – 44,8 milijardi, i od akciza 18,5 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 10,8 milijardi dinara, od čega se 0,5 milijardi dinara odnosi na prihod po osnovu premije za emitovanje hartija od vrednosti, dok je priliv donacija iznosio 0,4 milijarde dinara.

Rashodi budžeta su izvršeni u iznosu 91 milijardi dinara, navode iz Ministarstva.

Rashodi za zaposlene iznosili su 21,2 mlrd dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 17,9 mlrd dinara.

U odnosu na početak godine, viši je mesečni nivo rashoda po osnovu kupovine roba i usluga, subvencija i kapitalnih investicija, što je i očekivano.

Na nivou opšte države, u prva četiri meseca zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 6,8 mlrd dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 60,8 mlrd dinara.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) iznosi 5,8 milijardi dinara, a AP Vojvodina je ostvarila suficit od 2,5 mlrd dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju aprila u deficitu od 7,6 mlrd dinara. PIO fond trenutno beleži deficit od 5,6 mlrd dinara, a RFZO deficit u iznosu od 2,7 mlrd dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 0,7 milijardi dinara, dok je budžet Fonda SOVO u balansu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u deficitu su od 0,5 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.