Stefanović: Samo suverene države mogu u Interpol

0
Foto: mup.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Pekingu, na drugom danu zasedanja Generalne skupštine Interpola, da je pozicija Srbije po pitanju članstva u ovoj  organizaciji jasna – samo suverene države i države članice Ujedinjenih nacija mogu podneti prijavu za članstvo u Interpolu.

Govoreći o kriterijumima i procesu učlanjenja u Interpol, Stefanović je ukazao na činjenicu, da do sada nijedan geografski entitet koji potpada pod režim međunarodne administracije nije postao član Interpola.

„Interpol treba na svaki način da izbegne politizaciju svog rada, što je strogo zabranjeno i Ustavom ove organzacije. Pozivanje na članstvo u Ujedinjenim nacijama predstavlja jedini potpuno siguran način da se utvrdi status države i da se izbegne zamka politizacije“, istakao je Stefanović.

Ministar je naveo da su Ujedinjene nacije i Interpol veoma blisko povezani i dodao da se iz „Studije o procesu učlanjenja“, koju je tokom zasedanja predstavio savetnik ove organizacije Hans Korel, jasno vidi da je od svog uspostavljanja Interpol veoma oprezan u pogledu osetljivih i spornih prijava za članstvo.

„Značaj koji države članice Interpola pridaju Ujedinjenim nacijama najbolje se ogleda u činjenici što Interpol ima status posmatrača u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i što saradnju između Interpola i Ujedinjenih nacija uređuje poseban sporazum. Kako bi se izbegla bilo kakva ad hok tumačenja termina, procedura i pravila, mi smo u našem prilogu, predatom savetniku Korelu, ukazali da bi jednostavno trebalo predvideti da članice Interpola moraju biti članice Ujedinjenih nacija“ rekao je Stefanović.

Potpredsednik srpske Vlade je naglasio da bi svaki vid eventualnog tumačenja postojećih dokumenata Interpola „u korist” prijema teritorija nedefinisanog ili spornog statusa, poput entiteta koji su podvrgnuti međunarodnom režimu uprave ili čiji konačan status nije rešen, predstavljao opasan presedan i pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu država članica.

„U tom kontekstu, Interpol bi izašao iz okvira svojih jasno i precizno utvrđenih nadležnosti. Posebno bi bila narušena zabrana, ustanovljena najvišim pravnim aktom ove organizacije, njenim Ustavom, koja se odnosi na preduzimanje bilo kakvih aktivnosti i intervencija po pitanjima koja, između ostalog, imaju i političku pozadinu“ rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da bi Interpol ulaženjem u tumačenja i prejudiciranja statusnih pitanja ovog tipa prekršio sopstvenu zabranu nemešanja u unutrašnje političke procese jedne zemlje.

„Ovo je naročito važno u slučaju kada se zahtev za uključivanje tačke dnevnog reda tiče prijema sporne teritorije u kom slučaju bi eventualno razmatranje i odluka o tom pitanju stvorilo negativne posledice po celokupan međunarodni poredak, a kao što je s pravom istaknuto u studiji savetnika Korela da bi to „moglo da pokrene i pitanja koja se odnose na međunarodni mir i bezbednost u čemu Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ima primarnu nadležnost“. To bi neizbežno uticalo i na strukturu, fokus i nadležnosti Interpola“ poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Delegacija Republike Srbije, kako je rekao Stefanović, pozdravlja to što su nacrt odluke i smernice vrlo konkretne i jasno potvrđuju da samo države članice UN mogu podneti zahtev za članstvo u Interpolu.

Izvor: MUP

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.