Ziđin Srbija planira dodatnih 408 miliona dolara ulaganja u 2021.

0
Foto: rtb.rs

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Cooper) planira u 2021. godini 408 miliona dolara dodatnih ulaganja u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine.

Ziđin je tokom 2020. investirao 360 miliona dolara, a ove godine planira da u nastavak započetih projekata i proizvodnju investira pedesetak miliona dolara više nego lani, saopšteno je iz kompanije.

Cilj za 2021. je proizvodnja 74.010 tona bakra u koncentratu, odnosno 38,91 odsto bakra više nego lani i produkcija 83.450 tona katodnog bakra, ili za 18 odsto više nego 2020.

Pored toga, ovogodišnjim planom se predviđa proizvodnja blizu dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je porast od 45,14 posto na zlatu i 10,12 odsto na srebru.

Plan je i da broj povreda na radu ove godine bude 30 odsto manji nego 2020, kao i da se ozeleni dodatnih 250.000 kvadratnih metara degradirane rudarske površine.

Ukupne investicije Ziđina u Bor i Majdanpek, tokom dvoipogodišnjeg strateškog partnerstva sa Srbijom, iznose 700 miliona dolara, što je dvostruko više od cene po kojoj je kineska kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat i decembra 2018. realizovala strateško partnerstvo sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Sa dodatnim ulaganjem od 408 miliona dolara planiranim za ovu godinu, Ziđin će za samo tri godine realizovati preko 1,1 milijardu dolara investicija u Bor i Majdanpek.

Ugovorom o strateškom partnerstvu, kompanija se kajem 2018. godine obavezala da u narednih šest godina u poboljšanje proizvodnje, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika, ali i povećanje produktivnosti investira 1,26 milijardi dolara.

Iz Ziđina ističu da su prošle godine u zaštitu životne i radne sredine uložili 53,5 miliona dolara i da su preduzeli efikasne mere za zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova.

Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći, a ova sveobuhvatna rekonstrukcija treba da bude završena do oktobra ove godine. Do tada treba da se izgradi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz “Jame”, pošto su pripremni radovi u toku.

U toku je, takođe, realizacija projekta prečišćavanja otpadnih voda iz jezera “Robule”, kao i pratećih aktivnosti u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine.

U Rudniku bakra Majdanpek je završeno 90 odsto građevinskih radova, što znač da su stvoreni uslovi da se u drugom kvartalu ove godine tamo instalira nova flotacija. Još jedna, u „Velikom Krivelju“ u planu je da se izgradi do kraja 2021.

Svi poslovi u „Velikom Krivelju“ napreduju efikasno i u skladu sa predviđenom dinamikom, a definisan je i način rudarenja u „Jami“ i utvrđena metoda podzemne eksploatacije u ovom rudniku.

U „Novom Cerovu“ je dva meseca pre predviđenog roka, u maju 2020, obnovljena proizvodnja. Pun kapacitet ovog rudnika biće dostignut ovog meseca, kada će se dnevno prerađivati 10.000 tona rude. S druge strane, tehnička obnova i proširenje topionice, prema procenama, treba da se završi do juna 2022. godine, navodi se u saopštenju Ziđina.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.