Zakon o socijalnim kartama pred poslanicima; Kisić: Pravednija raspodela pomoći

0

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj se raspravlja o Predlogu zakona o socijalnoj karti.

Poslanici su na početku postavljali pitanja izvršnoj vlasti i nadležnim organima.

Predlog zakona o socijalnoj karti, koji su juče u načelu prihvatili skupštinski odbori za rad i ustavna pitanja i zakonodavstvo, odnosi se na uvođenje integrisanog sistema izrade socijalnih karata kroz povezivanje velikog broja različitih institucija poput Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Katastra nepokretnosti.

Očekuje se da će uvođenje ovog sistema biti sprečene zloupotrebe i omogućena pravednija raspodela tako što će socijalnu pomoć dobiti oni korisnici kojima je ta pomoć zaista i potrebna.

Na skupštinskim odborima juče je rečeno da će nadležni organi imati tačne podatke o broju korisnika socijalne zaštite, kao i merama koje su neophodne da se preduzmu u cilju zadovoljenja potreba tih građana.

Navedeno je da će se ujednači praksa kod nadležnih organa kada je reč o davanju pomoći, te se šalje i poruka da su državni organi servis građana i da građani nisu “sakupljači dokumentacije i kuriri”.

Na dnevnom redu parlamenta je i potvrđivanje sporazuma Srbije i Lesota o saradnji u oblasti odbrane, kao i sporazuma o saradnji Srbije i Severne Makedonije u borbi protiv krijumčarenja migranata.

Raspravljaće se i o predlogu autentičnog tumačenja člana Zakona o sprečavanju korupcije kao i jedne odredbe Zakona o visokom obrazovanju, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Kamberi postavio pitanje na albanskom jeziku

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi postavio je danas poslaničko pitanje na maternjem, albanskom jeziku i dodao da će ga u toku dana prevesti i dostaviti sekretarijatu skupštine.

Kamberi je rekao da je pitanje upućeno premijerki Ani Brnabić.

“Malo jesam zakasnio sa prijavom, ali ću u toku dana prevesti tekst i dostaviti ga sekretarijatu”, rekao je Kamberi u parlamentu, u danu kada poslanici postavljaju pitanja.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da poslanici imaju pravo da postavljaju pitanja na maternjem jeziku i da takođe dobijaju pisana dokumenta na maternjem jeziku.

“Jedino vas molim da se to najavi na vreme da bismo obezbedili prevodioce. U ovom trenutku nemamo prevodioca, pa vam skrećem pažnju”, rekao je Dačić, na šta je Kamberi odgovorio da su u parlamentu potrebna samo dva prevodioca, za mađarski i albanski, i da bi bilo dobro da oni budu stalno prisutni.

Dačić je nekoliko puta opomenuo poslanike da ne ometaju izlaganje poslanika Kamberija.

“Mi smo ovde poslanici Skupštine Srbije koja je donela Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Molim vas da poštujete to pravo. Nisam siguran da se to pravo poštuje svuda, ali mi ćemo ga poštovati”, rekao je Dačić.

Kamberi je kazao da mu nije žao što ga poslanici ne razumeju kada govori albanski, već srpski koji, kako kaže, dobro govori.

Kisić Tepavčević: Pravednija raspodela pomoći

U Srbiji više stotina hiljada građana koristi prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite, kaže ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i dodaje da će Predlog zakona o socijalnoj karti sada omogućiti pravedniju raspodelu pomoći.

Kisić Tepavčević je obrazlažući predloženi zakon u parlamentu rekla da se socijalna pomoć koristi po različitim osnovama i da postoji 25 različitih prava iz boračko-invalidske zaštite.

Ona je istakla da je iz budžeta za ovu godinu opredeljeno 106 mliijardi dinara, što je, kako kaže, ipak ograničen novac koji se raspoređuje na mnogo korisnika, pa se samim tim mora voditi računa o prioritetima.

“Da bismo mogli da vodimo adekvatnu socijalnu politiku uslov je da raspolažemo podacima o socijalno-ekonomskom status pojedinca i tome služe socijalne karte”, rekla je Kisić Tepavčević u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da se podaci o korišćenju prava iz oblasti socijalne zaštite nalaze u različitim ministarstvima i organima javne uprave i da nisu međusobno povezani, a da će se sada uspostavljanjem registra objediniti podaci i voditi centralna evidencija u elektronskom obliku.

Kisić Tepavčević je objasnila da to neće biti registar svih građana, već će, kako kaže, obuhvatiti one osobe koje su već korisnici usluga socijalne zaštite ili su predali zahtev i bili odbijeni.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.