Za čistiji vazduh – počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani “Nikola Tesla B”

0
Foto: eps.rs

U Obrenovcu je položen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu “Nikola Tesla B”. Vrednost projekta je 210,8 miliona evra a rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja od strane EPS-a predviđen je u martu 2024.godine.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je položla kamen temeljac, istaklaje da je to veoma važan projekat za zdraviju životnu sredinu.

Poručila je da mora više da se ulaže novca u zaštitu životne sredine kako bi mogli da imamo dovoljno struje.

“Energetska bezbednost je jednaka ekološkoj bezbenosti”, istakla je Mihajlović.

Ministarka rudarstva i energetike položila je kamen temeljac zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović i v.d. generalnog direktora EPS-a Miloradom Grčićem.

Ministarka Vujović je podsedila da je prošle godine počela gradnja na postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva postrojenja značajno uticati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa standrima EU.

Grčić: Postrojenje garant budućnosti termoelektrana u Srbiji 

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić rekaoo je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu “Nikola Tesla B” u Obrenovcu smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku efikanost u zemlji.

Grčić je istakao da je vrednost izgradnje ovog projekta 210 miliona evra, a da će oko 120 miliona evra biti realizovano korz rad domaćih firmi.

Naglasio je da je to veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane.

Naveo je da je ovo treći takav projekat u zemlji, a drugi u Obrenovcu.

Takvi projekti, istakao je, garantuju budućost termolektrana u Srbiji i energetsku stabilnost.

“Projekat odsumporavanja ovde u TENT-u B smanjiće nivo zagađenja vazduha sa sadašnjih 80.000 tona sumpor-dioksida na nivou godine, na 4.500 tona, tako da će se za 20 puta smanjiti ova vrsta zagađenja”, rekao je Grčić.

Naveo je da je “Nikola Tesla” B jedan od modernijih elektrana u zemlji, sastoji se od dva velika kotla od 650 megvata, a iz TENT-a A i B, dodaje Grčić, proizvodi se više od 50 odsto srpske struje.

Micujama: Najbolja japanska tehnologija 

Generalni direktor kompanije “Micubiši pauer” ogranka u Beogradu, Šinićiro Micujama, rekao je da je na tu funkciju stupio 1. novembra i da mu je ovo prvi veliki posao u Srbiji.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegova kompanija angažovana na izgradnji postrojenja za odsmporavanje koji će, kako je dodao, zahvaljujući najboljoj japanskoj tehnologiji doprineti unapređenju zaštite životne sredine.

Kazao je da će u blagovremenom roku napraviti pouzdano postrojenje koje će, navodi, biti pravi prikaz prijateljstva i saradnje Srbije i Japana.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3000 mg/Nm kubnih i njihovo svođenje na nivo od 130 mg/Nm kubnih.

Procesom odsumporavanja dimnih gasova nastaje gips koji je “euro” kvaliteta (više od 95 odsto čistoće) koji ima veliku primenu u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i šljakom koristi se u izgradnji saobraćajnica.

Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 mg/Nm kubnih smanjuje na ispod 10 mg/Nm kubnih.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Izvor: tanjug, rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.