Vučić u Borči: Molim lekare da donesu odluku o trećoj vakcini, “Moderna” stiže u oktobru

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas medicinsku struku da donese što pre odluku o uvođenju treće doze vakcine i o mogućnosti da se mešaju različite vakcine.

“Mi ćemo uskoro svakako morati da idemo i sa trećom dozom zato što mnogima već prolazi taj rok, i za one koji su revakcinisani prošlo je šest, sedam ili osam meseci, tako da vas molim da uskoro doneste te odluke”, poručio je Vučić u zdravstvenoj stanici Borča.

Napomenuo je da se pogoršava epidemiološka situacija i da se povećavaju brojke.

Predsednik je istakao da, sa druge strane, imamo dovoljno vakcina i pozvao ljude da se vakcinišu.

“U ovom trenutku imamo 1,3 miliona slobodnih vakcina i ne ističe im rok. Nemamo problem sa vakcinama”, rekao je Vučić.

Zamolio je lekare da donesu što pre tu odluku i poručio svima koji pričaju protiv vakcina da ne budu toliko neodgovorni, jer svi koji su vakcinisani imaju 95 odsto više šansi da prežive od onih koji nisu vakcinisani.

Država ce morati da reaguje i suzbije neozbiljnost

Vučić je izjavio da je dobio dosta predloga od lekara da se ljudima koji nisu vakcinisani, a imali su mogućnost da prime vakcinu, naplaćuju troškovi lečenja od korone, napominjući da to još ne može to da prihvati, ali da nam se, kako kaže, takvo vreme neumitno približava i da će država na neki način morati da reaguje i suzbije neodgovornost onih koji su protiv vakcina.

Kaže da je kod nas lečenje besplatno, pošto nečiji troškovi lečenja iznose i do 100.000 evra, i da građani misle da je to pokriveno zdravstvenim osiguranje, što je oko 500 do 600 evra.

“Ili, da razmišljamo… , mada nisam za to, ali čuo sam mnogo predloga da ne naplaćujemo lečenje onima koji su vakcinisani, a da naplaćujemo onima koji nisu, a imali su mogućnost da se vakcinišu. Ne mogu to da prihvatim, možda nije direktno kršenje Ustava, ali jeste kršenje ravnopravnosti. Ali, ćemo nešto morati da uradimo da takvu dozu neodgovornosti i neozbiljnosti suzbijemo, kako i šta… još ne znam ali ovo ne mogu da podržim u ovom trenutku” objasnio je on.

Još nije vreme zato, kaže, ali molim ljude koji se tako neodgovorno ponašaju da razumeju da se čak i takvo vreme neumitno približava.

Kaže da je čuo za jednu mladu devojku da je u veoma teškom stanju jer se nije vakcinisala i izrazio nadu da će to dete preživeti.

“Nama vakcinisanima ne fali baš ništa, tako da nemojte da govorite gluposti o čipovima i druge stvari – prekinite sa time. Kada pričate protiv vakcina nekoga možete da ubijete, nečiju decu da ostavite bez oca ili majke ili neku majku i oca bez deteta. Molim vas kao Boga da to ne radite”, poručio je Vučić.

Upozorio je da rastu brojevi zaraženih i da smo pre sedam dana imali 1,41 odsto zaraženih u 10 sati, a jutros 2,09 odsto zaraženih.

Vučić je dodao da rastu brojevi svuda u svetu i poručio da je jedini lek vakcinacija.

Zamolio je ljude da se vakcinišu i istakao da nam nije potrebno novo zatvaranje zemlje i pad ekonomije.

“Kada sam vam rekao da ćete da imate veće plate, imaćete ako budemo imali privredni rast. Ne možemo da povećavamo plate ako zatvorimo zemlju i ako ekonomija pada – povećanje plata nije pitanje nečije milosti”, poručio je predsednik.

Zamolio je ministra zdravlja Zlatibor Lončara da zamolio premijerku Anu Brnabić da se što pre organizuje sastanak oko uvođenja treće doze vakcine ili da je sačekaju kada se vrati sa puta.

“Mogu i ja da je zamenim, da napravimo što pre taj sastanak, sedite sa lekarima i epidemilozima i donesite odluku oko vakcina i da idemo u to”, poručio je Vučić.

Zdravstvena stanica Borča u okviru Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković” Palilula, koja se prostire se na oko 7.000 kvadrata, otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije.

Vučić se ispred nove zdravstvene stanice, tokom obilaska, kome su prisustvovali i ministar Zdravlja Zlatibor Lončar i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obratio lekarima i podsetio da je ranije obećao da će to biti izgrađeno i istakao da je to sada i ispunjeno.

“Pre kraja godine krenućemo i u izgradnji kanalizacije na levoj obali Dunava”, rekao je Vučić dodajući da se sada završava potrebna dokumentacija za taj projekat.

Sve što nismo radili u prethodnih 30 godina, sada ćemo polako uraditi, dodao je Vučić.

Rekao je da će se u tom delu Beograda graditi i nove škole i vrtiće, kao i da se grade i srednja stručna škola i gimnazija.

“Mi ćemo nastaviti da gradimo i radimo, a sve to znači bolji životni standard za građane. Više ne morate da idete u centar grada za preglede”, kazao je Vučić.

Dodao je da je u novu zdravstvenu stanicu u Borči već prebačeno 70.000 kartona i da će ih biti još više.

Ovde imate još savremeniju opremu i divne lekare, rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da će biti rešeni i saobraćajni problemi u tom delu grada, da će se graditi novi most, kao i da će uskoro početi da se gradi i autoput od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do Novog Sada.

Kazao je da će pokušati da dovedu još jednog velikog investitora na levu obalu Dunava.

Vučić je rekao prilikom obilaska novog Doma zdravlja u Borči da je zgrada veoma lepa i spolja i iznutra i da novi Dom zdravlja pokazuje da možemo da gradimo i ulažemo u zdravstvo koje je jedno od ključnih stubova društva i preduslov za bolji životni standard.

Kako je rekao trenutno se vrše radovi na 12 Opštih bolnica širom Srbije, od Kikinde do Pirota, Loznice, Smederevske palanke, Vranja, Prokuplja koje će, kako je rekao dobiti veliki Klinički centar vredan 30 miliona evra.

“To su ogromna ulaganja. Morate da vodite računa kao i o školovanju”, jer kako je naveo samo u Srbiji postoji da se, i pored velikih troškova održavaju škole sa po 2, 3 učenika, samo da se sela ne ugase.

On je dodao da to sebi Srbija može da priušti jer ima dobro stanje u budžetu.

Tokom obilaska Vučić je od direktora Doma zdravlja dobio na poklon dioptrijske naočare sa specijalni staklima.

Ukupna vrednost radova je više od 800 miliona dinara.

Za izgradnju zdravstvene stanice u Borči, stanovnici leve obale Dunava čekali su čak tri decenije.

Oko 150 lekara i sestara radiće y toj zdravstvenoj stanici, kako bi građani Borče imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a projektovana je za populaciju od 200.000 stanovnika.

Na polaganju kamena temeljca, u decembru 2019. godine, rečeno je da će ta zdravstvena stanica sadržati službu za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece, odraslih građana, kućnog lečenja i palijativne nege, zdravstvenu zaštitu žena, polivalentnu patronažu, rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku, stomatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, te internu medicinu.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

POSTAVI ODGOVOR