Vučić: Sukob Jerevana i Bakua upozorenje o opasnosti zamrznutih konflikata, to nam je za nauk

0
Foto: Tanjug/Predsedništvo

Sukob Jermenije i Azerbejdžana pokazao je koliko su opasni tzv. zamrznuti konflikti, jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da “odrmzne”, ukazao je danas predsednik Aleksandar Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU.

“U tom konfliktu videli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta na Balkanu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je dovoljno da jedna regionalna sila kaže “proterajte ih, napadnite ih”, i niko ništa ne može da uradi, sem da izda dva saopštenja.

“To je nama za nauk. Situacija u svetu se promenila, postoji više partikularnih interesa i moramo da budemo spremni u svakom trenutku zemlju da sačuvamo. Protiv sam zadržavanja zamrznutog konflikta bilo gde na Balkanu, uključujući i kod nas”, rekao je Vučić.

Zato je, kaže, od presudnog značaja da pokušamo da napravimo kompromis sa Albancima, kao što treba da uradimo sve što možemo da ne doprinesemo razbuktavanju bilo kakvih dodatnih strasti u BiH, a ne može, ističe, da kaže da nije zabrinut zbog situacije i poruka koje dobijamo i sa te strane reke Drine.

“Ne smemo ostaviti zamrznuti konflikt našoj deci, jer će se jednog jutra probuditi i – “počeo je rat'”, kazao je on.

Naveo je da je najvažnije, i zato to, kaže, uvek i ponavlja, da Srbija želi da očuva mir i stabilnost, što, podvlači, nije floskula, već se to mora uraditi gotovo po svaku cenu.

Vučić je poručio da je situacija u svetu kompleksna i da se Srbija, kao mala zemlja na raskrsću puteva, koja ima problema sa teritorijalnim integritetom, nalazi u posebno teškoj situaciji.

“Ne moram da govorim koliko sam predstavnika različitih zemalja, koji su želeli da mi ukazuju na potencijalno kršenje Rezolucije 478 po pitanju Jerusalima, podsetio da su svi već odavno prekršili Rezoluciju 1244 i da ne haju zbog toga, ne boli ih glava. Jer, oni imaju pravo da krše sve sto žele, a mi ne smemo da razmišljamo da prekršimo nešto”, rekao je Vučić.

On je istakao da kompletna spoljna politika Srbije ima dva osnovna cilja, a to su: pozicioniranje zemlje i očuvanje stabilnosti i mira u regionu, i ekonomski napredak države.

Pošto, kako je konstatovao, uvek želimo da vidimo samo negativne stvari, želi da podseti da je Srbija, u poslednjih pet godina naročito, posle izvedenih ekonomskih reformi, fiskalne konsolidacije, ne samo lider na Zapadnom Balkanu, već i među najuspešnijim evropskim zemljama, ubedljivo po stopi ekonomskog rasta, u borbi protiv korona virusa, i stanju budžetskog deficita, a od manje i srednje razvijenih zemalja – po odnosu javnog duga i BDP-a.

“To smo uspeli verujući u svoj rad, trud, uprkos skeptičnosti svih“, rekao je on.

Uspeli smo, kaže, zahvaljujući ogromnom broju investicija, ukazujući da je država uspela da diversifikuje investicije.

Rekao je da je ranije Rusija imala nešto značajniju poziciju zbog kupovine NIS-a, a danas imaju neke azijske zemlje, ali da ključnu ulogu ima EU, posebno Nemačka.

Naveo je da je Srbija, u prvih sedam meseci, uprkos pandemiji, imala 1,615 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je, konstatovao je, nestvaran rezultat.

Što se životne sredine tiče, kaže naravno da će se država posebno posvetiti zelenoj agendi, ali neće bežati od reindustrijalizacije zemlje, iako u Evropi rade na deindustrijalizaciji.

Ukazao je da Srbija danas ima radnike, i da je stopu nezaposlenosti sa ranijih 29,5 odsto svela na istorijski minimum od 7,3 odsto.

Ukazao je da se snaga države danas zasniva na tri osnovna stuba, i da je sve promenjeno u vreme kovida.

Rekao je da je važna politička snaga, koliko može jedna država da ostvaruje dobre kontakte, ugovore sa različitim zemljama i organizacijama, da se politička moć ogleda u pravljenju saveza, te da je još važna snaga ekonomije, vojske, ali i zdravstva.

Ukazao je da je svet multipolaran sa četiri velike sile – EU, SAD, Ruska Federacija, Kina.

Istakao je da je Srbija ulagala u vojsku, i da najviše, u odnosu na svoju veličinu i ekonomiju, ulaže i u zdravstvo.

“Politički gledano, da pravimo saveze sa svima. Nalazimo se na evropskom putu, nastavićemo da se borimo za ubrzanje evrointegracija, ali se nećemo odricati prava na mišljenje, prava da iskažemo istinu bilo kome, ma kako se on zove. Ponosimo se da je Srbija nezavisna država koja samostalno donosi odluke”, rekao je Vučić.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.