Vučić: Sledi katastrofa, ako neko ne obuzda Prištinu

0
Foto: predsednik.gov.rs

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su iz Prištine stigle dve loše vesti, da ostaju pri taksama dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i da će formirati vojsku, što je signal katastrofe ukoliko neko ne obuzda Prištinu.

“Veoma me brine činjenica da albanske vlasti ne žele ni da čuju za ukidanje protivpravnih taksi protiv Republike Srbije. Oni su konstatovali da će te takse trajati dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. Druga loša vest je da su Albanci najavili formiranje vojske Kosova 14. decembra, suprotno svom Ustavu i dogovoru sa NATO-om”, rekao je Vučić i konstatovao da “to donosi opasnost po našu državu”.
“Njihova namera i želja je veoma opasna po nas i dovode nas pred svršen čin”, rekao je Vučić i dodao:
“Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, sa Srbijom se tako ne razgovara”.
“Ono što je problem je kada neka od prištinskih usijanih glava odluči da pošalje vojsku na sever Kosova, na to pitanje želimo da dobijemo odgovor celog sveta. Zbog toga ću se konsultovati sa svima i onda ćemo doneti odluku da li ćemo tražiti zasedanje Saveta bezbednosti. Moramo da ukažemo na razmere katastrofe koja sledi i da ukažemo svetu šta se zbiva”, rekao je Vučić.
To nas, kaže, dovodi u regionu u najviši stepen opasnosti. Potezi Prištine su, istakao je, neodgovorni, strahovito neodgovorni i dovode nas u najgoru opasnost:
“Ne želim ni da izgovorim reč šta je njihova namera, ali se plašim da sve nas dovode pored svršen čin”, dodao je.
Kako je primetio, izgleda da smo mi Srbi krivi što su na KiM “razjareni” zbog glasanja u Interpolu i dodaje da je valjda trebalo da glasamo za njih, da oni ne bi donosili mere.
Kako je rekao, u Prištini znaju da neće uništiti srpsku ekonomiju, koliko god mere bile bolne za nas, jer mi imamo šta da proizvedemo i da izvezemo.
Vučić je rekao da će mere svakako uticati na nas, ali ne dramatično, jer imamo dobre rezultate, a imaćemo još bolje.
“Oni to rade da bi proterali srpski živalj sa KiM, da bi njihova čizma zauzela sever Kosova. To sam rekao na početku i to ponavljam danas”, rekao je Vučić.
Oni će u tome imati javno protivljenje mnogih, ali suštinski skrivanje pogleda i ćutanje, i čekanje da se to desi, a da Srbiji budu vezane ruke.
“Naše ruke neće biti vezane, jer, mi smo saterani u ćošak, nemamo vise ni izbora. Nama ostaje da se borimo za mir, da objašnjavamo svima u svetu šta je cilj Albanaca i da budemo uz svoj narod”, poručio je Vučić.

Neće biti nikakvih izbora u martu

Vučić je poručio da neće biti nikakvih izbora u martu, kako se to špekuliše unutar opozicije.
“Neće biti nikakvih izbora u martu. Niko ih ne planira, niti oni nikog interesuju. Čemu, da bismo dobili još nekog poslanika više, a oni petnaestak manje? Neće ih biti. Opet su lagali”, rekao je Vučić povodom tvrdnji Vuka Jeremića da planira referendum i izbore na proleće.
Vučić je kazao da vidi nervozu i bes kod nekih, jer ne idu stvari onako kako su planirali.
“Mogu da vide kroz istraživanja, koja sva pokazuju iste trendove. Razumem bes i želju da se sve okrene na nasilje i pravljenje problema na ulici. Neka idu na ulice, nemam problema s tim, sve dok je mirno, može”, naglasio je on.
Kazao je da ne poziva opoziciju na ujedinjenje, ni pomoć, ni podršku u borbi države za interese na KiM.
Voleo bi samo, kaže, da ne komentariše više njihove gluposti svakog dana.

Neka prave paktove, mi smo za saradnju

Vučić je rekao da Srbija neće da učestvuje ni u kakvom pravljenju, a ni rušenju “paktova”, već će da traži saradnju sa svima koji to žele, ali da nikada nikome neće dozvoliti da ponižava našu zemlju.
Vučić je povodom izjava Envera Hodžaja o pravljenju pakta sa zemljama regiona protiv Srbije i pretnji Nasera Orića, rekao da Srbija želi saradnju sa svima u regionu, tako i sa Skopljem, Podgoricom, Zagrebom, Prištinom, ako to žele.
On je istakao da ne veruje u paktove, već samo u interese.
“Mi ćemo da gradimo interese sa našim komšijama. Nisam skeptik po tom pitanju, iako mnogi imaju interese koji nisu uvek isti ili slični našima”, rekao je Vučić.
“Pročitao sam pažljivo izjavu Hodžaja. On je jedan od jastrebova koji se predstavljao kao fini gospodin nemačkih manira i škole. Svi razumeju sada koja je njegova stvarna uloga. On je samo demantovao da je nazvao to paktom, a suštinu nije sporio nijednog trenutka”, objasnio je on.
Vučić je istakao da bi bio sigurno nekima najbolji da je podržao zabranu ulaska u Crnu Goru Antiću, Bećkoviću i drugima, da bi bio još bolji ako bi se svakog dana izvinjavao, a bio bi, kaže, najbolji na svetu da je rekao da smo mi krivi što nismo uhapsili bivšeg makedonskog premijera, a trebalo je verovatno da ga uhapsimo bez poternice, koja je izdata 48 sati nakon što je napustio zemlju.
“Pošto naša zemlja poštuje pravne norme, i nećemo da dozvolimo da unižava neko Srbiju, pretpostavljam da smo mnogima krivi”, podvukao je on.
Vučić je kazao da će se Srbija truditi da gradi dobre odnose i prevazilazimo razlike.
“To što se razlikujemo u prošlosti je jasno, ali verujem da možemo da to prevaziđemo. Posebno u odnosima sa Hrvatskom, koja je bila jedina zemlja koja je ostala protiv otvaranja dalja dva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije”, objasnio je on.
Istakao je da ne vidi razloge za sukobe u budućnosti, kako sa Zagrebom, tako ni sa Skopljem, Podgoricom ili Prištinom.

Vučić opoziciji: Dajte jedan dokaz i uhapsićemo Radoičića

Vučić je poručio opoziciji, koja stalno optužuje Milan Radoičića da je ubica, a da Vučić krši pretpostavku nevinosti, da odu u policiju ako imaju ijedan dokaz i da će u tom slučaju Radoičić odmah biti uhapšen.
“Samo jedan dokaz dajte, a ne šuplje priče. . . . da biste pravili novog Davida ili dizali pesnice otpora. Toga ovde nema, niko neće da krije ubicu. Nadam se da ćemo imati ubrzanog napretka na tom slučaju, pa ćemo videti ko je govorio istinu, a ko nije”,. rekao je Vučić.
On je dodao da svaki dan sluša te optužbe od opozicije, ali je dodao da se to dešava onda kada neko nema politiku i kada narodu nema šta da ponudi osim mržnje.
“Ja to da nudim narodu neću, ja ću da nudim bolji život, napredak, perspektivu za mlade, naravno mir i stabilnost “, rekao je Vučić.
Lažu i izmišljaju svaki dan, ponovio je, govoreći o opoziciji, i dodao da pokušavaju čak da u to uključe i porodicu Radoičića.

Han razume opasnosti, ali Albanci imaju jačeg zaštitnika

Vučić je rekao da je imao korektan razgovor sa komesarom EU Johanesom Hanom, rekavši da on odlično razume opasnosti koje se nadvijaju nad nama.
“Rekao sam Hanu sve što imam i što i vama govorim, on razume situaciju. Komesar Han je racionalan čovek i dobro razume opasnosti koje se nadvijaju na nas”, rekao je Vučić.
Ali, dodao je, to u Prištini, među kosovskim Albancima, nije imalo nikakvog odjeka.
“Misle da imaju jačeg zaštitnika od Hana i od Evrope”, rekao je Vučić.

Privredni rast 4,5 odsto, autoputevi se grade deset puta bolje nego pre

Srbija je u prvih deset meseci ostvarila privredni rast od 4,5 odsto i imala za 10,7 odsto više direktnih stranih investicija nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je rekao da je u telefonskom razgovoru predsedniku Francuske Emanuelu Makronu preneo dobre vesti u srpskoj ekonomiji i da su to jedine dobre vesti koje će večeras saopštiti medijima.
“Prvi put ćemo se po direktnim stranim investicijama približiti tri milijarde evra”, rekao je Vučić.
Na najnižem nivou je stopa nezaposlenosti u prethodnih 30 godina iznosi u trećem kvartalu 11,3 odsto, rekao je Vučić i dodao da se nezaposlenost meri u skladu sa podacima Evrostata.
“Takođe, broj zaposlenih je najveći u poslednjih 30 godina i iznosi 49,2 odsto zaposlenih ili 2,929 miliona ljudi zajedno sa sezonskim radnicima, što je istorijski maksimum. Javni dug je 56,1 odsto BDP, koliko je bio na kraju 2012. godine. Verujemo da će već 1. januara biti između 47 i 48,5 odsto”.
Vučić kaže da suficit u budžetu iznositi 67,4 milijarde dinara, a da je trebalo da bude deficit od 3,9 milijardi, tako da je bolji rezultat za oko 71,3 milijarde ili 600 miliona evra.
“Smanjeni su na 6,4 odsto nenaplativi krediti, što je istorijski minimum. Takođe, turizam beleži rast u prvih 10 meseci od 11,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je sve rezultat teških reformi koje smo sproveli. Srbija ide sigurnim korakom napred”, naveo je Vučić.

Autoputevi se grade deset puta bolje nego pre

Vučić je izjavio da se u Srbiji gradi čak 20 i 30 puta više nego ranije i da se uprkos svim teškoćama u izgradnji autoputeva sada radi deset puta bolje.
Na pitanje novinara kako komentarišete izjave – da nijedan put nije gotov na vreme i to što ministarka građevine Zorana Mihajlović seli svoj kabinet na teren (u Grdeličku klisuru), Vučić je rekao da će o tome razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić.
“Baviću se tim, ali to je, pre svega, pitanje za Anu Brnabić i hoću sa njom o tome da razgovaram. Jer, taj novac koji se ulaže u puteve ulaže se zahvaljujući fiksalnim reformama. Tog novca ima zato što je neko bio ozbiljan i odgovoran da zaradi novac. Putevi i Koridori troše novac, oni ne zarađuju novac. Neko je mnogo novca obezbedio da bi mogli da se izgrade putevi”, kazao je Vučić.
Ističe da neće iznositi svoje mišljenje i zaključak pre razgovora sa premijerkom Brnabić.
“Zašto, kada je reč o našim putevima uvek mora da se kasni dva, tri ili pet meseci? I sve je to deset puta bolje nego što je bilo, jer se gradi 20 i 30 puta više. To je već pitanje za Brnabić i o tome želim sam sa njom da razgovaram i ne bi pre toga iznosio zaključke”, naveo je Vučić.,

Izvor: Tanjug,RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.