Vučić: Rezolucija 1244 ima za nas dobre i loše strane

0
Foto: rtv ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom 21.godišnjice usvajanja Rezolucije UN 1244, da taj dokument ima za nas i dobre i loše strane, ali da trenutno ne postoji nijedan drugi važeći dokument.

Upitan da li je Rezolucija 1244 i dalje argument Srbije oko rešenja za Kosovo i kakvu ona snagu ima u Briselu i Vašingtonu, kazao da taj dokument ima svojih dobrih i loših strana, te ukazao da najveći deo onih koji pričaju o njoj taj dokument nisu ni pročitali.

Prema njegovim rečima, Rezolucija ima strane za koje treba mi da se uhvatimo, ali i protivnici imaju za šta da se uhvate.

“Drugog akta nema i nisam video da ga je neko predložio”, rekao je predsednik.

On je ponovio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne o ultimatumima iz Prištine – da je jedini uslov priznanje od strane Srbije, uz neke dodatne njihove želje, vezane za teritorijalne apetite i apsiracije.

Na to, kaže, ne može da se reaguje arogancijom i bahatošću prema moćnim zemljama, jer to ne bi bilo dobro za našu državu.

Vučić je rekao da se nada da ćemo imati kompromisno rešenje, za koje bi mogao reći “da”, ali je dodao da za sada nije čuo za takvo rešenje.

Uvek ćemo imati snage da kažemo “ne” onome što je protivno našim nacionalnim i državnim interesima, poručuje Vučić.

Kaže da smo spremni za razgovor o Kosovu, ali ne i za ultimatume iz Prištine – da je jedini uslov priznanje od strane Srbije, uz neke dodatne njihove želje, vezane za teritorijalne apetite i apsiracije.

Nada se i da ćemo imati za šta da odgovorimo sa “da”, ali da takav kompromisni predlog još nije video.

On je to rekao povodom godišnjice usvajanja Rezolucije 1244, koja, ističe, ima svoje dobre snage, ali ima i delove za koje se naši protivnici drže. Ipak, to je trenutno jedini važeći međunarodni dokument vezan za KiM.

Upitan da li je Rezolucija 1244 i dalje argument Srbije oko rešenja za Kosovo i kakvu ona snagu ima u Briselu i Vašingtonu, kazao da taj dokument ima svojih dobrih i loših strana, te ukazao da najveći deo onih koji pričaju o njoj taj dokument nisu ni pročitali.

“Drugog akta nema i nisam video da ga je neko predložio”, rekao je predsednik.

On je dodao da mu je žžao što Srbija ranije nije mogla da zaštiti više žživota.

“Ali uvek ćemo imati snage da kažemo ne onome protiv naših nacionalnih interesa, u nadi da ćemo imati za šta da kažemo da”, rekao je Vučić.

“Neće biti laka borba u mesecima koji dolaze”, rekao je on.

Lako je biti general posle bitke…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom 21. godišnjice od potpisivanja Kumanovskog sporazuma, te odbijanja paketa iz Rambujea, pre toga, da je Beograd tada bio u situaciji u kojoj je, šta god da je učinio, mogao samo da izgubi.

Vučić je istakao da je sada važno gledati u budućnost, kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Na 21. godišnjicu od potpisivanja sporazuma kojim je okončano bombardovanje SR Jugoslavije, a upitan da li bi Srbija bolje prošla da je prihvatila paket iz Rambujea, Vučić kaže da je lako biti general posle bitke, jer tad svi sve znaju.

“Nagledao sam se stručnjaka koji bi uradili drugačije, a da je bilo ko pokušao da prihvati paket iz Rambujea, bio bi proglašen, kako mi to Srbi kažemo, za najgoreg izdajnika”, rekao je Vučić.

Rekao je da je tada Srbija bila u situaciji u kojoj je, šta god da je urađeno, bila kriva i mogla samo da izgubi.

“Mislim da je mogla i morala da bude mudrija srpska poltiika da bude izgubljeno manje srpskih života, a da snažnijom političkom pozicijom u svetu obezbedimo nešto bolje uslove za očuvanje mira”, rekao je Vučić.

Kaže, međutim, da je i njemu sada lako da govori iz ovog ugla, navodeći da je ulagao mnogo rada i truda da Srbiju dovede u poziciju da može tako da govori.

“Dobro je da pravimo analize, ali je važno da gledamo u budućnost, da čuvamo mir i stabilnost i sigurnost za naše građane”, rekao je Vučić.

On je rekao da je pred Beogradom ne laka borba u mesecima koji dolaze, ali da ni drugoj strani neće biti jednostavno, kao što su mislili da će biti pre sedam ili osam godina.

Vojnotehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova.

Nakon potpisivanja sporazuma prekinuto je bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana.

Dokument je, između ostalog, predviđao povlačenje vojske i policije s Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

Povratak na Rezoluciju 1244 najbolji put za rešenje KiM

Povratak na Rezoluciju 1244 je osnov i najbolji put za rešavanje problema Kosova i Metohije, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko povodom 21.godišnjice usvajanja tog dokumenta Saveta bezbednosti UN.

On ocenjuje da je Rezolucija ‘’pala u zaborav’’ i da je njeno nepoštovanje izvor nestabilnosti u regionu i Evropi i razlog što još uvek nije postignuto trajno rešenje o KiM.

Bocan-Harčenko kaže za Tanjug da Rezolucija 1244 i danas ima ključni značaj za potpuno regulisanje problema KiM, a ulogu i značaj tog dokumenta vidi , pre svega, u tome što je 1999.godine to pitanje vraćeno sa “vojnog na politički kolosek’’.

“Na žalost, Rezolucija 1244 nije poštovana u neophodnoj meri i to je najvažniji razlog zbog kojeg situacija na KiM do sada nije regulisana’’, ocenjuje ambasador.

Primećuje da se godinama u izjavama zapadnih zvaničnika ne pominje Rezolucija 1244 što smatra ‘’velikom greškom’’ i kršenjem međunarodnog prava.

Bocan-Harčenko smatra da je, ako je cilj pregovora pravedno i pravično rešenje u okviru međunarodnog prava, kojim bi se obezbedila stabilnost u regionu i Evropi, neophodno imati na umu Rezoluciju 1244 kao osnovni i ključni dokument.

“Mnogo se danas govori o obnovi dijaloga Beograda i Prištine, na koji način, šta je cilj, moguće rešenje… A sama Rezolucija 1244 je pala u zaborav kod naših zapadnih partnera, iako ima ključni značaj. Ako bi se ispoštovala u neophodnoj meri, onda ne bismo mislili na neki drugi dokument’’, kaže ambasador.

Podseća da je Rezolucija 1244 utemeljena na međunarodnom pravu i na principima teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije i napominje da je to za Rusiju najvažnije.

Ako bi se, kaže, došlo do određenog rešenja koje bi odgovaralo Srbiji, Savet bezbednosti bi to razmotrio i tada bi, dodaje ambasador, postojala mogućnost da se eventualno usvoji drugi dokument.

“Ali, to je sve teorija, sada najvažnije ostaje, poštovanje Rezolucije 1244’’, zaključuje Bocan-Harčenko.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.