Vučić premijeru Crne Gore: Iznosite neistine, vi ste ugrozili svetinje koje nisu vaše, koje ne pripadaju ni MUP ni vladi Crne Gore

0
Foto: Tanjug/Predsedništvo

Moja je želja i obaveza da budem s našim narodom kad je teško, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će u narednih dan, dan i po doneti konačnu odluku o tome da li će provesti Badnji dan sa Srbima na severu Crne Gore.

“Ništa više od toga”, nije mu, kako je rekao za Pink tv, nije ideja.

Najveći pravoslavni praznik je, kaže, vreme za praštanje, mirenje, vreme da kao narod pokažemo jedinstvo, “ne vređajući i ne provocirajući”.

Ne planira da drži političke govore.

“Svi Srbi su isti, razumemo da žive u različitim državama, da poštujemo te države, ali i da poštujemo to da pripadamo istom narodu”, rekao je Vučić.

“U svakom slučaju to je moja želja i namera da budem zajedno sa našim narodom kada mu je teško. Predsednik Srbije sam ne da bih išao po stadionima, halama, da se radujem našim uspesima u sportu, i da se kitim tuđim perjem, već da rešavam teške i važne probleme, da budem sa našim narodom kada mu je teško”, podvukao je u izjavi za TV Pink.

Istakao je da nema razlike između Srba ma gde živeli, da nema razlike između njegovog oca iz Ćipuljića, majke iz Bečeja, ili njega koji ceo život živi u Beogradu i Srbina u Bijelom Polju, Banjaluci ili bilo gde drugo.

Vučić je kazao da se začudio kada je video koliko histeričnu kampanju vode brojni mediji protiv njegovog dolaska u Crnu Goru.

Podsetio je da je Božić dočekao i u zagrebačkoj Sabornoj crkvi i Gračanici.

“Nikada našem narodu nije bilo lako u Gračanici i Zagrebu. Srpski narod je narod kojem pripadam i želim da pokažem tu vrstu jedinstva”, istakao je on.

Marković iznosi neistine, nikog nismo ugrozili, oni jesu

Vučić je izjavio da je zgrada ambasade Crne Gore tokom jučerašnjeg protesta bila zaštićena i da crnogorski premijer Duško Marković iznosi notorne neistine o tom događaju, kao i kada kaže da je ugrožena nezavisnost Crne Gore.

Vučić je poručio i da Crna Gora ne mora da štiti nezavisnost, jer to niko ne ugrožava, ali i da ne može da uzima srpske svetinje.

“Mi da vam ugrožavamo nezavisnost nećemo, da ratujemo nećemo, da se sukobljavamo sa vama nećemo. Nemojte da lažete svoj narod da vam je ugrožena nezavisnost, vi ste ti koji ste ugrozili svetinje koje nisu vaše, koje ne pripadaju ni MUP ni vladi Crne Gore, nego narodu i srpskoj crkvi”, rekao je Vučić.

Vučić je to rekao reagujući na tvit premijera Crne Gore, koji je napisao da se sinoć u Beogradu dogodio “još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu CG i CG zastavu”, da je zaprepašćujući odnos vlasti Srbije i da je Crna Gora pred još jednim izazovom odbrane nezavisnosti i slobode.

“Kako je bila ugrožena kada smo štitili ambasadu, što zna i njihov ambasador? To sa zastavom nije nešto za pohvalu i čime možemo da se dičimo, ali kako to da nije bila zaštićena ambasada? Crnogorski premijer govori notorne neistine, ali nemojte da govorimo koliko i šta su radili srpskom narodu i šta rade svakog dana”, rekao je Vučić.

Istakao je da je reakcija Markovića preterana i primetio da je ideja crnogorskog premijera možda bila da pred izbore koji slede ujedini crnogorske stranke i da prikažu kao svog jedinog neprijatelja Srbiju.

“Nisu jedanput tako na izborima pobeđivali, a ja mislim da je to neodgovorno”, primetio je.

On je naveo da tokom jučerašnjeg protesta navijača Crvene zvezde ispred ambasade u Knez Mihailovoj ulici niko nije pokušao da uđe u zgradu ambasade.

“Oni znaju koliko je snaga bilo spremno da sačuva tu zgradu i osoblje”, rekao je Vučić.

Naveo je da je sada Crnoj Gori jedini način da izigravaju žrtve, jer je svima jasno šta su uradili sa Zakonom o slobodi veroispovesti.

“Srbija neće napasti, Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, bratskom Crnom Gorom, jedino što hoćemo je da imamo veće plate”, rekao je Vučić.

Dodao je i pre nekoliko godina Crna Gora imala 150 evra veće prosečne plate nego Srbija, ali da ih danas nemaju.

Napadaju me od kada je Srbija počela da snaži

Napadi na mene, da sam agresor, kabadahija, izdajnik i da ću da predam KiM počeli su onda kada je Srbija počela da snaži i prestala da bude džak za udaranje i moneta za potkusurivanje, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da već osmu godinu sluša kako ga optužuju za sve to, kao i to da je čovek koji ne žele da se izvinjava i da zbog toga nije dobar kao Boris Tadić i neki drugi.

“Za neke druge sam izdajnik, a šta sam to izdao?”, zapitao je predsednik Srbije.

Naglasio je da u periodu od 2012. do 2014. godine Srbija nikome nije smetala, ali da se situacija izmenila kada je Srbija počela svaki dan da snaži i kada se odbranila od bankrotstva.

“Kada su shvatili da je Srbija dobila novu snagu i energiju da više nije moneta za potkusurivanje i džak za udaranje, e onda im je bilo potrebno da napadaju onoga ko je za odgovoran”, dodao je Vučić.

Navodi da je krenulo sve još od Srebrenice i kada je pozvao Vladimira Putina i kada je Rusija sprečila da srpskom narodu bude stavljen žig genocida na čelo.

“Onda sam doživeo gotovo linč u Srebrenici. Ali, ponosan sam na činjenicu da nijednog sekunda nisam spustio glavu, nijednog trenutka ne plašeći se kamenica, flaša, jer kada ste predsednik Srbije nemate pravo da pokazujete strah i slabost”.

Vučić dodaje da je posećivao Srbe svuda gde žive, od Vrginog Mosta, do Zagreba u Hrvatskoj, zatim na KiM gde je posetio sve opštine gde žive Srbi.

Predsednik dodaje da je hteo da poseti i Metohiju ali da mu nisu dozvolili.

“Svuda sam bio gde je naš narod ugrožen, moj je posao da idem da pomognemo”, poručio je Vučić.

Pobedićemo mudrošću, a ne mržnjom

Vučić je istakao da se samo mudrošću, pameću i snagom našeg jedinstva može pobediti, a ne mržnjom.

Vučić je, govoreći o Crnoj Gori, naglasio da je video pokušaj da se Srbija okrivi za sve, kao da smo mi učestvovali u donošenju zakona, kao da smo mi nekoga progonili.

“Nadao sam se da ta noćna mora prođe. Uvek smo u svakom trenutku podržavali i poštovali, posle dobijanja nezavisnosti 2006. crnogorsku državnost. Zato danas nisam radostan kada se loše odnosimo prema Crnoj Gori kao država”, poručio je on.

Mi smo, kako je istakao, braća i moraćemo uvek da živimo zajedno, jer nemamo nikog bliže.

“Pada im u vodu da je Vučić izdajnik srpskog naroda, posebno u Crnoj Gori”

Vučić kaže, u odgovor na kampanju pojedinih medija povodom njegovih odnosa sa SPC i moguće posete Srbima u Crnoj Gori, da je “histerija tako velika i snažna”, jer Draganu Đilasu i njegovom kumu Mlađi Đorđeviću pada poslednji bastion laži.

“Pada im u vodu da je Vučić izdajnik srpskog naroda, posebno u Crnoj Gori”, kaže Vučić.

“Sada im nije lako i zato histerična nervoza preko medija koje su ovde osnovali i skupo plaćaju i vode najprljaviju kampanju protiv mog odlaska u Crnu Goru”, naveo je predsednik.

Dodaje da Đilasu i drugim članovima SzS nije stalo do srpskog naroda u Crnoj Gori , već im je stalo da se vrate na vlast, kako bi mogli da pljačkaju narod.

Dodaje da im nije smetao kada je išao u crkvu u Zagrebu i u blizini Prištine, ali da sada smeta kada namerava da ode u Crnu Goru.

“Zamislite da morate da objašnjavate i kažete da predsednik Srbije nije dobrodošao u crkvu, a nisam smetao kada sam išao u crkvu u Zagrebu, u Prištinu, a danas ne mogu da odem u Gračanicu, jer sam imao dovoljno hrabrosti da kažem da je Račak nameštaljka – kaže Vučić. Dodaje da niko nije bio spreman da to otvoreno kaže, a on je rekao kako bi zaštitio srpskog domaćina”, rekao je.

Niko od njih, ističe, nije bio spreman da tako nešto ponovi i kaže ono što je on bio spreman da kaže ne bi li zaštitio srpskog domaćina, dobrog čoveka Ivana Todosijevića iz Zvečana, koji je to rekao i dobio kaznu zatvora dve godine.

Kaže i da bi mnogi da izbrišu “srpska” iz naziva Srpske pravoslavne crkve, ali da on to neće.

Selaković: Da li će do posete doći ili ne potrebno je pametno promisliti

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da će u narednih 24 do 36 sati biti poznato da li će Vučić ići u Crnu Goru.

Selaković je rekao da će poseta, koja još nije zvanično najavljena, biti najavljena kada predsednik donese konačnu odluku o tome.

“Da li će do posete doći ili ne potrebno je pametno promisliti. U narednih 24 do 36 predsednik će saopštiti da li će ići ili ne, s obzirom da ima onih koji ne bi voleli da vide predsednika među svojim narodom”, rekao je Selaković.

Upitan o karakteru posete, Selaković kaže da Vučić ide da se vidi sa svojim sunarodnicima, da ne ide u zvaničnu posetu, jer bi to podrazumevalo susret sa šefom crnogorske države.

Kaže da će verovatno predsednik ići na sever, ali da o tome još nije doneta odluka.

Predsednik želi da bude sa svojim narodom i da pošalje poruku jedinstva, rekao je Selaković gostujući na TV Prva i dodao da poseta predstavlja podršku pokazanom jedinstvu srpskog naroda.

Generalni sekretar je podsetio da je predsednik Vučić začetnik ideje da se pokaže postojanje jedinstva srpskog naroda.

“Srpski narod je za njega jedinstven i nedeljiv i u kulturi, pismu, jeziku i veri, a oličenje tog jedinstva je SPC”, rekao je Selaković i dodao da je upravo za takvu odluku da Badnji dan provede sa našim narodom i sunarodnicima dobio blagoslov od patrijarha Irineja.

Dodao je da je očigledno je da postoje i neke grupe kojima ta poruka jedinstva ne odgovora i da sa tih strana dolaze glasovi koji nisu usmereni na poruku predsednika o jedinstvenom i nedeljivom srpskom narodu.

Na pitanje zašto predsednik u ovom trenutku planira da ide u Crnu Goru, Selaković je dodao je to osetljiv trenutak kada srpski narod na civilizovan način pokazuje nesaglasnost sa činom vlade da usvoji Zakon o verskim slobodama.

Sa druge strane imate praznik mira, praznik koji donosi mir, nalaganje badnjaka srpski tradicionalni čin, rekao je Selaković i dodao da takav trenutak ne ostavlja prostor za bilo kakvo politikanstvo.

Na pitanje da li je Vučićev odlazak u Crnu Goru podrška nezadovoljstvu građana, Selaković je rekao da je poseta podrška pokazanom jedinstvu srpskog naroda.

Dodao je i da svako tu vest može da tumači kako hoće, ali da predsednik hoće da bude sa svojim narodom i hoće da pošalje poruku jednistva.

Predsednik želi da podrži svoj narod da pokaže da je zajedno sa njima i kada je dobro i kada je loše, rekao je Selaković i dodao da Srbi u ovom trenutku smatraju da je loše.

Prema njegovim rečima, predsednik ničim ne provocirajući želi da bude uz svoj narod, poštujući suverenitet Crne Gore.

Na pitanje da li ta poseta može da bude mač sa dve oštrice, Selaković kaže da u politici može sve da bude izvrnuto naopačke i pokazano kao mač sa dve oštrice.

“Ali ima i nešto što je interes srpskog naroda, da sačuva duhovnu i kulturnu baštinu, identitet, a kao što rekoh Srbija je matična država i predsednik ima dužnost da pokazuje osećanja za ono šta naši ljudi van Srbije osećaju”, rekao je Selaković.

Dodao je da Srbija nikada ne bi ni pomislila da donese takav zakon.

Rekao je da postoje ozbiljna pravna i diplomatska sredstva kojima će se Srbija boriti protiv otimanja imovine SPC, rekao je Selaković.

Izvor: Tanjug, Pink, Prva, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.