Vučić: Kontinental će učestvovati sa više od 2% u BDP-u Srbije

0
Izvor: RTV

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kaću, na svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Kontinental automotiv Srbija, da će nemački Kontinental biti strana kompanija sa najvećim doprinosom BDP-u Srbije – od preko dva odsto, kao i da će te fabrike puno značiti za ekonomski razvoj Novog Sada, Vojodine i cele zemlje.

“Ovo će biti najveća i najznačajnija fabrika u Srbiji i najveći izvoznik iz Srbije, kao i kompanija sa najvećim doprinosom BDP – u Srbije, i biće završena za manje od godinu dana”, rekao je Vučić tokom obilaska nova fabrke sa predstavnicima Kontinentala.

Izvor: RTV

Kazao je da će tu biti zaposleno najmanje između 600 i 700 ljudi, ali da je značajnije kolika vrednost će se tu stvarati i izlaziti iz te fabrike, pošto će električni automobili imati, na primer, displeje koji se tu prave.

Vučić je rekao da je zamolio predstavnike Kontinentala da sledeću fabriku otvore u Nišu i da oni to još ne mogu da potvrde.

Predsednik je izrazio očekivanje da će takva odluka mogla da bude doneta u narednih godinu dana, što bi bio ogroman uspeh, ne samo za Niš već i kvantni skok za celu Srbiju.

“Novi Sad će da ima ogromne koristi, mnogo više novca u budžetu, jer ako dođu do vrednosti od milijardu evra, to je dva odsto BDP, a ako dostignu dve milijarde, što ja i očekujem, onda i duplo veći doprinos sprskom BDP-u. Ovo je fantastično mesto, kao i budućnosti za Srbiju”, istakao je Vučić.

Kaže da su takve investicije i fabrike ono što je najvažnije za našu zemlju.

Vučić je rekao će druga fabrika Kontinentala početi da radi već u septembru 2022. godine, ali da će im biti potrebno nekoliko godina da dostignu pun kapacitet proizvodnje.

Dodao je da će tu raditi dosta naših inženjera koji će imati visoke plate.

Takođe, primetio je da su Nemci u krugu fabrike okačili srpske zastave i stavili nemačku jelku.

Radovi na drugoj fabrici počeli su u junu ove godine, a planirano je da objekat bude završen do septembrta 2022. godine. Zgrada nove fabrike imaće više od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Kontonnentalovih fabrika u svetu.

Ova kompanija je u martu ove godine otvorila prvi proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 u kojoj je već počela proizvodnja napredniih i složenih elektronskih sistema za automobilsku industiju.

Ukupna vrednost investicija Kontinentala u obe fabrike iznosiće 140 miliona evra.

Kontinental automotiv Srbija posluje u Novom Sadu duže od tri godine kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar u kome redi oko 700 inženjera, među kojima je veliki broj svršenih studenata Univerziteta u Novom Sadu.

U ovom centru se razvijaju rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za Kontinentalovu diviziju Vehicle networking and information.

To obuhvata proizvode kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, sistemi za pristup vozilu pomoću pametnih telefona, mobilne aplikacije, a glavni proizvod je sistem namenjen visokoautonomnoj vožnji.

Kontinental je osnovan 1871. godine, a danas posluje u 59 zemalja i u svojim fabrikama, razvojnim centrima i poslovnicama zapošljava više od 240.000 ljudi.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.