Vučić: Beograd posvećen dijalogu, tražili smo da otvore arhive tzv. OVK; Hoti: Zaista težak susret

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU, da je razgovarano o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i ekonomiji.

Srbija je, kaže, stavila do znanja da nikada neće štititi bilo koga i da zbog porodica koje su izgubili bližnje želi da budu pronađena mesta gde su sahranjeni.

On je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

“Rekli smo da želimo da odgovorimo na sve zahteve Albanaca, da pokažu mesto na mapi gde god im se čini da bi mogli biti, da smo spremni zajedno sa njima i EU da potražimo dali nešto ima ili ne. Ali smo tražili isto pravo za nas jer nismo imali pristupa do sada lokacijama na Kosovu, kao što su Košare, Istok i druga mesta“, rekao je on.

Vučić je kazao da će se razgovor na tu temu nastaviti iduće srede na tehničkom nivou, a da će potom biti pokušano da se pronađe politički konsenzus.

“Suština je da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive, ali smo rekli da moraju da otvore arhive takozvane OVK, da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanski živalj“, objasnio je on.

“Kako smo to izgovorili kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkuru ili Veneru za sedam dana“, konstatovao je Vučić.
Rekao je da su dogovoreni principi, a jedan je da će se raditi zajednički sa Crkvenim krstom, prihvatiti pravila i iskazati politička volja za potragom za nestalim licima.

Kada je reč o interno raseljenima rekao je da ih ima oko 220.000, od kojih su 177.000 Srbi.

“Nikada nije postojao ratni konflikt kao na Kosovu da se samo 1,9 odsto stanovništva vratilo na ognjišta. Nadamo se da ćemo naći rešenje za ovo pitanje“, rekao je on.

Vučić je podvukao da onima koji žele da se vrate mora biti garantovana bezbednost i sigurnost.

Od septembra neke druge teme u dijalogu

Predsednik Srbije izjavio je večeras da očekuje da se od septembra otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući najtežu, pitanje imovine, te naveo da je on tražio da to bude formiranje Zajednice srpskih opština, dok je Priština, kaže, imala neku drugu ideju.

Vučić je nakon nastavka dijaloga u Briselu ponovio da Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne zahteve.
“Ne možete pobeći od onoga što je potpisano i na tome ćemo nastaviti da insistiramo”, rekao je Vučić novinarima.
Predsednik je istakao da je Srbija bila ozbiljna i odgovorna i da se to videlo tokom dijaloga.

“Mi smo došli da napravimo napredak, a sad neka Evropljani procenjuju kako i na koji način je druga strana tome pristupila”, rekao je Vučić.

Da napravimo trgovinski sporazum dobar za sve

On je preneo da je jedna od tema današnjih razgovora u Briselu bila i ekonomija, te ukazao da je potrebno da se dođe do trgovinskog sporazuma, koji bi bio dobar za obe strane, i za Beograd i za Prištinu.

“Nisam siguran da su svi razumeli da treba da se razgovara o ekonomiji, neki su došli da pričaju o ratnoj odšteti… Odbio sam to i rekao da nema smisla da o tome razgovaramo”, preneo je Vučić novinarima u Briselu.

Kako kaže, Beograd se zalaže za ukidanje svih barijera, ali da niko ne može da nameće da moramo da primamo nešto sa pečatom i natpisom “Republika Kosovo”, koju ne priznajemo.

“Da nađemo nešto… da napravimo trgovinski sporazum dobar i za jedne i za druge. Imamo šta da ponudimo, nadam se da i Priština ima šta nama da ponudi i verujem da to može da bude u korist pravljenja dobrog okruženja”, rekao je Vučić.

Beograd posvećen dijalogu

On je rekao da će Srbija biti posvećena dijalogu sa Prištinom i da je važno da se približimo po bilo kom pitanju.

Na pitanje novinara u Briselu da li je izvesno da bi do kraja godine ili na proleće mogao da se postigne okvirni sporazum, uz opasku da je mandat EU posrednika Miroslava Lajčaka ograničen, kaže da vreme nema veze sa suštinom.

“Slušam to već osam godina. Ako možemo da se približimo po bilo kom pitanju biće dobro, ali, da sačekamo, da vidimo. Vreme nema veze sa suštinom, a suštinski nisam video predlog koji bi mogao da ponudi to”, rekao je Vučić novinarima i dodao da ćemo svakako biti posvećeni dijalogu.

Neki nisu razumeli teme sastanka…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se plaši da neki, koji su došli na nastavak dijaloga, nisu razumeli teme sastanka, a to su bile nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, već su na direktan ili indirektan način govorili o priznanju Kosova.

Vučić je, za Pink, objasnio da su obe delegacije imale odvojene bilateralne sastanke sa EU, a potom zajednički sastanak.

Na konstataciju da je kosovski premijer Avdulah Hoti nakon sastanak izjavio da za nekoliko nedelja očekuje pravno obavezujući sporazum i pitanje da li je o tome razgovarano, Vučić je kazao da naravno da nije.

“Kada bih rekao da je on dvadeset puta ponovio „dve zemlje“, a ja svaki put ponovio „jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina“, onda vidite da je neko došao ne da razgovara već da misli da postoji mogućnost za neku snažniju ucenu da se prihvati što je njihov interes. Tada se osmehnete i gurate dalje, borite se za interese svoje zemlje“, objasnio je on.

Čega sam se sve naslušao, to pas maslom ne bi pojeo...

Borili smo se, zaista, na iskren, otvoren, ozbiljan i odgovoran način za interese Srbije, izjavio je večeras, posle nastavka dijaloga u Briselu predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta je na sastanku poručio prištinskoj strani, Vučić je rekao da to ne voli da radi, jer onda to nije dijalog, već prepričavanje za medije, pa će, kaže, svaki sledeći put svi razmišljati samo o onome što će reći na sastanku…

“Nije nam uvek lako, ali ko nas pita… To nam je posao, da se borimo za Srbiju. A, šta sam sve slušao i čega sam se sve naslušao tokom osam godina, to pas maslom ne bi progutao”, dodao je Vučić za TV Pink.

Moramo da učestvujemo u dijalogu, iako su razlike prevelike

Mi moramo da učestvujemo u dijalogu sa Prištinom, jer bismo, u suprotnom, bili potpuno izolovani od sveta, izjavio je večeras u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Odluka je Generalne skupštine UN da EU vodi suštinski dijalog između Beograda i Prištine. Dakle, mi bi sebe izolovali ne samo u Evropi, već u celom svetu da u tome ne učestvujemo, a da li je nama prijatno – nije”, rekao je Vučić za Pink televiziju.

Ističe da mu nije bilo lako da sedi preko puta Hotija i da sluša kako su oni samo žrtve, a mi zlikovci.

“Morate da odgovorite na to. Moramo da učestvujemo u tome i da budemo fer i pokušamo da rešavamo neki od problema. Jer, moraćemo da živimo pored Albanaca u narednih 100, 200 i 300 godina. I što pre rešimo, utoliko bolje”.

Predsednik, međutim, ističe da je očigledno da su razlike prevelike u ovom trenutku po svim drugim važnim i strateškim pitanjima.

Vučić ističe da je jedno taktika i strategija, a drugo dugoročna rešenja i strategija što je suviše teško pitanje za nas, jer bi “oni sve preko noći” da reše.

“Oni bi sve da reše preko noći pokušajem da Srbija bude naterana da prihvati sve što žele”, naveo je predsednik Srbije.

Očekujemo mnogo od EU

Vučić je izjavio je da je sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem razgovarao o značajno većim iznosima iz IPA fondove, kao i o značajnom uplivu Srbije i regiona u investicioni ciklus za koji će se, kako kaže, odluka doneti u septembru.

“Očekujemo mnogo od Evropske unije”, rekao je Vučić za TV Pink i zahvalio Varheljiju na tome što je iskren prijatelj Srbije.

“Sve što može, čini da našoj zemlji pomogne. Znate da to ne govorim često, ali on je veliki prijatelj Srbije, da li zato što je Mađar ili zbog drugih razloga…Mislim da je izuzetan čovek”, rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da će večeras u Briselu imati još dve večere, sa dvojicom premijera, pa će ujutro nazad za Beograd gde ga, kaže, očekuje nastavak konsultacija o formiranju Vlade Srbije.

Hoti: Zaista težak susret sa Vučićem i predstavnicima EU

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je večeras posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima EU u Briselu da se radilo o “zaista teškom susretu”.

“Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili meseci. Ne više od toga. Ja sam uveren da imamo mogućnosti da učinimo napredak jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika (Miroslava) Lajčaka”, rekao je Hoti novinarima u Briselu,

On pregovore vidi kao finalnu fazu dijaloga, u kojoj bi, kako je rekao, trebalo da se reše sva otvorena pitanja sa Srbijom.

Hoti je naglasio da su se strane dogovorile o koracima u narednim nedeljama i mesecima.

Najvažnije je, kaže, da postoji politička volja da se okonča ovaj proces u predstojećem periodu.

Lajčak: Razgovarano o nestalim, raseljenim i ekonomskim odnosima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da se na prvom fizičkom sastanku nastavka dijaloga Beograda i Prištine razgovaralo o pitanjima nestalih, raseljenih kao i o ekonomskim odnosima.

”Zadovoljan sam što su nakon današnje početne razmene pozicija oba lidera dogovorila da rade intenzivno na ekspertskom nivou već sledeće nedelje u Briselu”, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak naglašava da pitanja nestalih i raseljenih imaju simboličan karakter kada je reč o pomirenju, ali i da je to vrlo

”stvarna tema” za porodice koje žive u neizvesnosti decenijama.

On naglašava da je ključno da se radi sa međunarodnim Crvenim krstom na rešavanju preostalih slučajeva i zatvaranju ovog pitanja.

Kada je reč o drugoj temi, ekonomskoj saradnji, Lajčak naglašava da je to ”jedan od stubova EU”.

”Intenziviranje ekonomske saradnje znači puno korišćenje ekonomskih potencijala Kosova i Srbije, stvaranje novih radnih mesta i poboljšanje uslova za život građana”, poručio je Lajčak.

Miroslav Lajčak je zahvalio obema stranama na dolasku u Brisel i angažovanju u dijalogu.

Lajčak je najavio sledeći sastanak na visokom političkom nivou za početak septembar.

 Izvor: Tanjug, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.