Vojska Srbije odgovorila svim izazovima i pokazala spremnost

0
Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin na današnjem predstavljanju rezultata vojske tokom vanrednog stanja izjavio je da je Vojska Srbije pokazala svoju organizovanost, efikasnost i spremnost da se izbori sa svim izazovima kako bi sačuvala zemlju i građane Srbije.

Predstavljanje rezultata vojske tokom vanrednog stanja, otpočeto je minutom ćutanja kojim je odata pošta svim građanima koji su podlegli posledicama virusa korona, a među kojima su i tri pripadnika Vojske Srbije.

Vulin je najavio da će država pomoći porodicama pripadnika Vojske Srbije koji su podlegli posledicama novog korona virusa.

Istakao je da je do sada ukupno u vojsci bilo inficirano 300 ljudi, trenutno je pozitivno njih 52 i svi su, kaže, van životne opasnosti.

Trenutno je i, dodaje, 167 pripadnika Vojske Srbije u samoizolaciji.

Podsetio je da je Uprava za vojno zdravstvo dala procenu o uvođenju vanrednog stanja zbog razvoja pandemije, koje je, uvedeno 15. marta, a od tada je Vojska Srbije dobila dva zadatka – da pruže podršku civilnim vlastima i očuvaju operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Vulin je rekao da je vojska preuzela obezbeđivanje granica, objekata zdravstvenih ustanova, socijalnih centara i centara za prihvat migranata i istakao da je dnevno na tim zadacima bilo angažovano više od 1.500 vojnika na terenu, a osim na terenu, bili su angažovani i oni koji su brinuli o njihovoj logistici, zdravlju, oni koji su učestvovali u organizaciji i komandovanju.

Osim toga, angažovani su bili i vojnici koji su kontrolisali kopnenu zonu bezbednosti prema AP Kosovo i Methohija, oni koji su vodili računa o bezbednosti srpskog neba, kao i oni koji su obaveštajno i kontraobaveštajno informisali sve vreme.

Vulin je naveo da je vojska obezbeđivala svih 18 graničnih prelaza, u saradnji s MUP-om, 51 objekat zdravstvene ustanove u 24 gradova i opština u zemlji, prihvatne centre za migrante i centra za azil gde je smešeno 8.000 migranata.

Vojska Srbije potrudila se da migrant budu bezbedni i da se nigde ne kreću. Koliko su ti centri dobro čuvani, govori podatak da nijedan migrant nije imao simptome virusa korona, rekao je Vulin.

Podsetio je da su u tim centrima izbila tri incidenta zbog čega je vojska morala da reaguje “pucanjem u vazduh iz vatrenog oružja”, kako bi srpečila masovno bežanje migranata iz centara i dodao da u tim incidentima niko nije povređen.

Osim toga, vojska je obezbeđivala 153 ustanove socijalne zaštite u 50 gradova i opština u zemlji, dodajući da su vojnici od direktora ili vlasnika tih ustanova dobijali spisak zaposlenih koji mogu da ulaze u ustanove.

Međutim, Vulin je ukazao da su u Negotinu upravo zaposleni sa spiska bili zaraženi, te da su delu korisnika ustanova preneli virus, kao i dvojici vojnika.

Za opremanje privremenih bolnica dobili smo i pohvale kineskih stručnjaka koji su to nazvali ”srpskom brzinom”, rekao je Vulin.

Dodao je da se na Beogradskom sajmu lečilo 1.092 pacijenata, na sajmu u Novom Sadu 269, a u hali “Čair” 396.

Naveo je da je trenutno na sajmu u Beogradu smešteno 70 pacijenata, u Novom Sadu 38, dok se u VMC Karaburma leči 53 zaraženih, od kojih su dvoje na respiratoru.

Dodao je da je VMC Karaburma postala kovid bolnica za samo 10 dana, dok je drugi deo te bolnice rekonstruisan i izgrađen za 12 dana, čime su njeni kapaciteti prošireni.

Do sada je u toj bolnici lečno 157 najtežih pacijenata, a nijedan od zdravstvenih radnika koji u VMC Karaburma leči pacijente nije zaražen, rekao je ministar.

Rekao je i da je za vreme vanrednog stanja u stalni radni odnos primljeno je 95 lica medicinskog i pomoćno stručnog osoblja u okviru vojnog zdravstva.

Vulin je ukazao i da se protiv privremenih bolnica vodila medijska kampanja, koja je, kako navodi, odvraćala zaražene da prijavljuju bolest kako ne bi išli u privremene bolnice.

Govorili su da je Beogradski sajam Sajmište, da je to logor, da su tamo loši uslovi… Ko zna koliko je zbog toga ljudi imalo loše zdravstveno stanje i moglo brže da bude izlečeno, rekao je Vulin.

Dodao je i da su pacijenti u privremenim bolnicama besplatno lečeni i da im nije naplaćen nijedan lek, dok su, kaže Vulin, mnogo razvijenije države svojim građanima te usluge lečenja naplaćivali.

Vulin je dodao i da su druge vojne bolnice, među kojima su VMA, vojne bolnice u Nišu, Novom Sadu, preuzele lečenje civilnih pacijenata.

Vojska je, navodi ministar, opremila i 18 objekata za prihvat državljana Srbkije iz inostranstva gde su testirani i bili u karantinu.

Ukazao je i daje ABHO jedinica Vojske Srbije svakodnevno radila na dezinfekciji javnih površina, ustanova i svih drugih objekata u zemlji, u saradnji sa kolegama iz Rusije, te dodao da se razmatra o tome da ta jednica ostane prisutnija u vojsci.

I odbrambena industrija Srbije je pokazala svoju spremnost i prilagodila se uslovima epidemije, te su proizvodile sanitetska vozila, maske i rukavice, vizre, dezinfekcione rastvore, alkohol…

Govoreći o vojnom školstvu, Vulin kaže da je i za njih uvedeno učenje na daljinu, ali zbog specifičnost određenih zanimanja Vojska Srbija je donela odluku u skladu sa mišljenjem lekara da učenici smera ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhopovne odbrane srednje stručne vojne škole i kadeti Vojne akdemije ne prekinu školovanje tokom trajanja pandemije.

Svi su bili u karantinu, gde su se nesmetano školovali, vršili praksu i nijedan od njih nije zaražen, rekao je Vulin.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.