Varheji: Srbija može naći koristi u novoj metodologiji

0

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji poručio je danas da cilj Evropske unije ostaje proširenje na Zapadni Balkan, kao i da je predlog nove metodologije pristupanja EU zasnovan na četiri principa: kredibilnost, predvidljivost, dinamičnost i političko upravljanje.

“Punopravno članstvo u EU i dalje je krajnji cilj procesa”, kaže Vraheji.

Oliver Varheji je prilikom predstavljanja obnovljene metodologije pristupanja EU naglasio da Srbija kao zemlja koja već pregovara sa EU “ima mogućnost, ako tako odluči”, da se priključi novoj metodologiji.

“Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu. Ali, uzmite na primer ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje idu brže u ekonomskim reforma mogu sada da brže počnu i završe taj klaster, što će biti povezano sa dodatnim investicijama kao podsticajem”, objašnjava Varheji.

Komesar za proširenje kaže da će predložena podela pregovaračkih poglavlja po klasterima, tj. oblastima, doprineti dinamičnijem procesu pregovora i pristupanja.

On je izneo “ponudu” EU da se pregovori u okviru određenog klastera mogu završiti i za godinu dana, ukoliko je zemlja kandidat spremna za primenu reformi u određenim oblastima.

“Redosled otvaranja klastera ostaje odluka zemalja u procesu pridruživanja. Jedini zahtev EU jeste da se pregovori otvore i zatvore klasterom koji se odnosi na vladavinu prava”, navodi komesar za proširenje.

Nova metodologija predviđa i značajniji angažman zemalja članica u monitoringu napretka kandidata.

Time bi se, prema rečima Olivera Varhejia, izbegla “iznenađenja” kada se neke zemlje članice nisu slagale sa procenama Komisije oko ispunjenosti uslova za napredak u pristupnim pregovorima.

“Eksperti zemalja članica sa ekspertima evropske komisije ići će na teren da procenjuju napredak”, kaže Varheji.

On dodaje da će zemlje članice tako imati veću ulogu u odlučivanju oko “nagrađivanja, ali i sankcionisanja” postignutog u procesu pristupnih pregovora.

“Mora biti jasno da se može ići unazad ukoliko zemlje na zadovoljavajući način ne sprovode reforme. Suspenzija fondova je jedan od načina sankcionisanja, kao i ponovno otvaranje pregovora u poglavljima koja su već zatvorena ili suspendovanje pregovora”, objašnjava Varheji.

On naglašava da za Komisiju i zemlje članice prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana ostaju “vrhunski prioritet”.

“Potrebne su nam trajne i primenjive reforme u regionu, a EU jasno mora da kaže šta traži od zemalja u procesu i da tačno kaže šta će one dobiti za svoje napore”, zaključuje Varheji.

Varheji dodaje da je usvojeni predlog metodologije prvi od tri elementa “obnovljene strategije za Zapadni Balkan”.

“Nakon metodologije, uslediće pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a zatim i Plan za ekonomske investicije u regionu”, zaključuje komesar Varheji.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.