Usvojen rebalans budžeta za 2020. godinu; Poslanici o izmenama Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti

0
Foto: Tanjug

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2020. godinu. Počela je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. 

Predlog izmena i dopuna zakona o zaraznim bolestima predložen je kao još jedna u nizu mere koje je država donela u borbi protiv virusa korona, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar obrazlažući predlog zakona pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Izmenama i dopunama zakona uvode se novčane kazne za kršenje zaštitnih mera i to u iznosu od 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, a sa 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, a sa 150.000 dinara kazniće se za taj prekršaj preduzetnik, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

“Nama nije cilj da kažnjavamo nikoga, ali želimo da ovim odredbama zaštitimo sve odgovorne građane Srbije, kojih je 95 odsto, koji poštuju sve mere osam meseci, nose maske, ne organizuju proslave i slavlja sa velikim brojem ljudi i tako na nabolji način čuvaju svoje i zdravlje svojih porodica”, naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, ovim Predlogom uobličava pravni okvir za mere i procedure u kojem će se u narednom periodu bolje držati pod kontrolom epidemija i sprečiti veće negativne posledice.

U Predlog izmena i dopuna uvrštena je i virus korona, koji nije bio u trenutku pisanja Zakona o zaraznim bolestima, a uvedena je i kategorija kontakta kao lica koja su dužna da se pridržavaju mera i uputstava koje utvrdi lekar.

Takođe, uvedene su i nepovoljna epidemiološka situacija, kućna izolacija, samoizolacija, karantin, prevoz, izolacija, zdravstveni nadzor, u kućnim uslovima i lična zaštita.

Izmenama zakona, kako je naveo Lončar, regulisano je i da potvrda od epidemiologa je dovoljan dokaz poslodavcu da radnik ne radi u utvrđenom vremenskom periodu, a da mu pripada plata.

Izmenama zakona daje se ovlašćenje ministru da propiše obaveznu ili preporučenu imunizaciju za određene osobe, a radi sprečavanja unošenja virusa u zemlju, ministar može narediti mere za zaštitu i laboratorijsko ispitivanje pri ulasku u zemlju.

Lončar kaže da će nakon usvajanja izmena i dopuna zakona Vlada moci da ograniči ulazak u Srbiju osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, odlučiti o otvaranju objekata za karantin, o lečenju u inostranstvu ukoliko su kapaciteti u zemlji popunjeni, obrazovati Krizni štab,

Nadzor nad primenom mera, pored Sanitarne inspekcije, vrši lokalna samouprava preko Komunalne milicije, kaže Lončar i dodaje da sanitarni inspektor pored ovlašćenja koja ima do sada, može izraditi i prekršajni nalog, dok Komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem je došlo do kršenja zaštitnih mera, kao i da zatvore objekat najduže do 72 sata.

Za rebalans budžeta glasalo 207 poslanika

Za rebalans budžeta je glasalo 207 poslanika, a protiv je bilo četiri poslanika.

Rebalansom su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara (8, 75 odsto), kao i negativna stopa rasta od jedan odsto.

Rebalans obuhvata sve kapitalne investicije, kao i planiranu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru, od izgradnje kovid bolnica, ulaganje u rekonstrukciju bolnica, do nabavke opreme.

Zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Sednica je počela polaganjem zakletve poslanice SPS Nine Pavićević, kojoj je mandat dodeljen umesto Novice Tončeva. Tončevu je mandat prestao zbog izbora na funkciju ministra bez portfelja.

Pre početka rasprave, poslanici su iskoristili svoje pravo i postavljali pitanja predstavnicima izvršne vlasti i državnim organima, pa je tako poslanik SNS Marko Atlagić pitao tužilaštvo šta će učiniti povodom medijskih napada na predsednika države.

Atlagić je naveo da je među neistinama koje su se mogle čuti na račun Aleksandra Vučića i ona koju je, kaže, izrekla Sanda Rašković, da je predsednik primio gamaglobulin.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević osudio je antisemitski grafit protiv epidemiologa dr Predraga Kona.

“Nezamislive su pretnje upućene nekom ko zaslužuje poštovanje i neko ko jeste heroj. Očekujemo da nadležni organi i državne institucije urade svoj deo posla”, rekao je Milićević i dodao da je fašizam nedopustiv u 21.veku i da takvo ponašanje ne može da postane norma u Srbiji.

Milićević je pitao i ministra kulture i informisanja na koji način ta institucija može da zaštiti novinare da stručno i profesionalno obavljaju svoj posao, ukazujući na hajku jednog dela opozicije prema njima.

“Pomislili smo da će se prekinuti pokušaji da se uređivačka politika RTS-a koriguje motornom testerom, ali predstavnici jednog dela opozicije nastavljaju hajku deleći novinare na podobne i neporodne, na one koji znaju svoj posao i na one koji ne znaju”, rekao je Milićević.

Šef poslanika SPS je naveo i da je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore onemogućilo ambasadora Srbije u toj zemlji da položi venac na spomen ploču u Budvi povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, navodeći da je to istorijski falsifikat.

Milićević je istakao da se Srbija nikada nije mešala u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, kao i da se zalaže za mir i stabilnost.

Mali: Nema govora o nekakvoj diskriminaciji

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da od saveta nacionalnih manjina očekuje informaciju koliko im je sredstava neophodno do kraja godine i poručio da nema govora o nekakvoj diskriminaciji prema bilo kom građaninu Srbije.

Poslanička grupa Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka podnela je amandman na rebalans budžeta za 2020.godinu, a poslanik Enis Imamović je objasnio da je nacionalnim većima stigao dopis od Kancelarije za ljudska i manjinska prava da im se za redovne aktivnosti smanjuju sredstva u iznosu od 20 odsto.

Mali je podsetio da se u martu pojavio korona virus i da se cela država tada odgovorno ponašala, tražeći od svih da smanje nepotrebne troškove i nepotrebna ulaganja kako bi moglo da se pomogne privredi i građanima.

“To smo očekivali od svih, pa i od nacionalnih saveta, jer svi delimo istu sudbinu”, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

On je istakao da je u kontaktu sa ministarkom za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog Gordanom Čomić i da očekuju od saveta nacionalnih manjina da kažu kolikim je sredstava potrebno.

“Taj papir nije stigao to trenutka kada se radio rebalans, a nije stigao ni do danas. Još nisam dobio odgovor, a vi slobodno utičite da on stigne. Niko nije ostao uskraćen za svoja prava i pored velikih problema. Srbija svoje obaveze ispunjava u dan prema svima”, poručio je ministar.

Kaže da ne može da prihvati da neko situaciju prebacuje na teren diskriminacije, jer država rekonstruiše bolnice, gradi puteve i ulaže u sve delove zemlje i kada je krenula kriza sa korona virusom država brine o svim građanima jednako.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.