Usvojen Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

0
Foto: srbija.gov.rs

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Od 2005. godine, kada je usvojen važeći zakon, došlo je do značajnih promena u društveno-ekonomskim odnosima i novina u sistemu zdravstvene zaštite, što je uslovilo potrebu da se ova oblast reformiše. Ovim predlogom zakona uređuje se sistem zdravstvene zaštite, njegova organizacija, društvena briga za zdravlje stanovništva, opšti interes i nadzor nad sprovođenjem ovog propisa.

Na današnjoj sednici usvojeni su predlozi zakona o potvrđivanju Konvencije o osnivanju Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i o potvrđivanju Protokola o privilegijama i imunitetima ove međunarodne organizacije. Punopravnim članstvom u ovoj organizaciji, značajno će se poporaviti uslovi za bavljenje naučnim radom u visokoškolskim i naučnoistraživačkim ustanovama u Srbiji, kao i omogućiti uključivanje u evropski i svetski istraživački prostor. Potpisivanjem Protokola, Srbiji će biti dodeljene privilegije i imuniteti neophodni za obavljanje naučne delatnosti.

Danas je usvojena Uredba o kriterijumima za raspodelu sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kojom je predviđeno da se 30 odsto predviđenih sredstava raspoređuje jednako svim registrovanim nacionalnim savetima, a preostalih 70 odsto srazmerno broju pripadnika određene nacionalne manjine, koju nacionalni savet predstavlja prema rezultatima poslednjeg popisa stanovniptva.

Članovi vlade usvojili su danas Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2019. godinu. Vlada je obezbedila 650.000.000 dinara za sprovođenje ovog programa, s obzirom na to da je njen prioritet poboljšanje demografske slike zemlje.
Vlada Srbije donela je Odluku o osnivanju Privrednog društva „5. evropske Univerzitetske igre Beograd 2020“, povodom održavanja evropskih univerzitetskih igara u Beogradu u julu 2020. godine, gde će studenti-sportisti imati priliku da se nadmeću u 25 sportova i sportskih disciplina. Osnivač ovog privrednog društva je Republika Srbija, čije će sedište biti u Beogradu.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.