U srednju školu se prvi put može upisati potpuno elektronski

0

U sredu i četvrtak, 8. i 9. jula, na portalu e-Uprave biće dostupna nova usluga – elektronski upis u srednju školu. Usluga će biti omogućena za sve redovne škole i gimnazije osim muzičkih, baletskih, specijalnih i privatnih škola.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu rekao je da će prvi put upis u srednju školu će biti dostupan potpuno elektronski ‒ od podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran, tako da učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici ne treba da dolaze u školu radi upisivanja.

“Mogućnost upisa učenika direktno u školi postojaće i ove godine, ali je preporuka da se upis odradi onlajn preko Portala eUprava”, napomenuo je Jovanović, saopštila je Kancelarija za IT i e-Upravu.

Škole će, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na portalu e-Uprave, po službenoj dužnosti pribaviti podatke o učeniku iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu, kao i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na bazi čega je učenik i bio raspoređen u tu srednju školu.

Na osnovu tih podataka i podataka koje je roditelj popunio u prijavi ovlašćeno lice škole će završiti upis, bez potrebe da roditelj dolazi u školu.

“Dakle, potrebno je samo da roditelj ima kreiran nalog na portalu e-Uprava kako bi mogao da pokrene uslugu e-Upis u srednju školu. Zbog toga svi roditelji (ili drugi zakonski zastupnici) koji imaju decu za upis u srednju školu treba da provere svoje naloge na Portalu eUprava. Ukoliko ih nemaju, potrebno je da ih kreiraju, kako bi 8. i 9. juna 2020. godine elektronski upisali svoje dete u srednju školu u kojoj je raspoređeno”, piše u saopštenju.

Što se tiče muzičkih, baletskih i specijalnih škola, kako se napominje, upis se vrši 29. juna, za šta je potrebno da se roditelji obrate tim školama kako bi se informisali o posebnim uslovima upisa.

I ove škole će u pozadini koristiti elektronski sistem za upis, tako da ni ovim roditeljima takođe neće biti traženi na uvid papirni dokumenti.

Izvor: rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.