„Titel“ spreman za „Vek pobednika 1918-2018“

0

– Juče je na poligonu “Međa” i u Titelu vežbalo oko 2.000 pripadnika Vojske Srbije, 15 vazduhoplova i više od 35 različitih plovila.

Kao što možemo da se uverimo, svi naši pripadnici su spremni, visoko motivisani, tehnika je ispravna i sve pripreme za vežbu “Vek pobednika1918-2018” teku po planu. Ja sam zadovoljan, kao što su zadovoljni i svi naši pripadnici što mogu da učestvuju u ovako velikoj vežbi, koju nismo videli još od vremena JNA. Kao što ste mogli da primetite, ovde u Titelu vršili smo i forsiranje reke i prevozili tenkove preko pontonskog mosta, što u tom broju i u toj težini nije rađeno takođe od vremena JNA. Ovo je jedan od najsloženijih zahvata koje jedna vojska može da uradi i ovde smo pokazali da smo spremni da to i učinimo – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića danas posmatrao s broda posebne namene „Kozara“ pripadnike Prve brigade Kopnene vojske, Rečne flotile, Specijalne brigade Kopnene Vojske, 250. raketne brigade i 204. vazduhoplovne brigade, koji se na privremenom poligonu „Titel“ uvežbavaju za predstojeću vojnu vežbu „Vek pobednika 1918-2018“ po temi „Borbena grupa u napadu s nasilnim prelaskom reke“.

Prema rečima načelnika štaba Prve brigade Kopnene vojske potpukovnika Dragana Radakovića, danas je u Titelu izvršena priprema za združenu taktičku vežbu “Vek pobednika 1918-2018”.

– U prikazu su učestvovali pripadnici Prve brigade Kopnene vojske, Rečne flotile, RViPVO u sadejstvu sa pripadnicima Žandarmerije MUP-a Srbije. U toku prikaza mogli ste da vidite savlađivanje vodene prepreke, reke Tise, postavljanje pontonskog mosta, skelskog mesta prelaska, kao i pešadijska, protivpešadijska, brodska i protivbrodska dejstva – naglasio je potpukovnik Radaković.

Pripadnici Vojske Srbije najpre su prikazali ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja, kao i pretraživanje rečnog dna i polaganje minskih prepreka uz neprekidnu artiljerijsku i podršku avijacije, dva aviona MiG-29 i par aviona Galeb G-4. Na Tisi su se zatim, sem brodova, mogle na delu videti i amfibije, kao i radnje i postupci prilikom sklapanja pontonskog mosta, prevoženje tenkova i drugih borbenih vozila skelom, te napad specijalaca na brod.

Rečna flotila i Specijalna brigada prikazale su i protivdiverzantsko dejstvo ronilaca s podvodnim naoružanjem, dejstvo grupe brodova i patrolnih čamaca, desantnih i višenamenskih brodova u izvršavanju bojnih gađanja, završavajući svoj prikaz defileom plovnih sredstava.

Cilj današnje vežbe jeste osposobljavanje jedinica Kopnene vojske za izvođenje napadne operacije u zahvatu plovnog puta i sadejstvo s jedinicama RViPVO.

Današnjoj vežbi prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant RViPVO general-major Duško Žarković, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove general-major Ilija Todorov, komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović i komandant Rečne flotile Andrija Andrić.

Privremeni pologon „Titel“ jedna je od deset lokacija na kojoj će svoja znanja i veštine državnom i vojnom vrhu prezentovati oko 8.000 vojnika i starešina. Složenim taktičkim supozicijama širom zemlje Vojska Srbije obeležiće vek od pobede u Velikom ratu, sukobu u kojem je naša zemlja slobodarski duh platila s više od milion života svojih građana.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.