Stručna komisija FON-a: Doktorat Siniše Malog nije plagijat

0
Foto: RTV

Stručna komisija FON-a poslala je Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu izveštaj u kom analizira doktorsku disertaciju ministra finansija.

Istovremeno, komisija koju čine profesori Vinko Kandžija, Dragan Mikerević, Dejan Erić i Tomaž Čater zatražila je sastanak sa članovima Etičkog odbora UB, kako bi dodatno argumentovali svoje stavove da je nesporan naučni doprinos disertacije Siniše Malog, sa naslovom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”.

Izveštaj stručne komisije, kako saznaju Večernje novosti, identičan je onome koji su već jednom slali Etičkom odboru i koji je bio usvojen na Nastavno-naučnom veću Fakulteta organizacionih nauka. Zbog toga je prvobitno odlučeno da nema potrebe da se Nastavno-naučno veće FON još jednom izjašnjava o istom tekstu.

U petak poslepodne, međutim, usledili su pritisci iz Rektorata na upravu FON, da mora još jednom da bude sprovedena celokupna procedura, iako izveštaj nije menjan. Nakon toga, doneta je drugačija odluka, a fakultet se oglasio saopštenjem na svom sajtu:

Nakon dostavljanja izveštaja Stručne komisije, od Etičke komisije FON-a zahtevano je da dostavi svoj izveštaj sa mišljenjem. Iako je propisani rok za dostavljanje izveštaja i mišljenja Etičke komisije FON 30 dana, dekan je zahtevao izjašnjavanje Komisije po hitnom postupku i za 28. oktobar je zakazao vanredno zasedanje Nastavno-naučnog veća. Članovi Nastavno-naučnog veća na zakazanoj sednici izjasniće se o izveštaju Etičke komisije FON.

Naglašeno je i da su do sada odgovorili na sve zahteve univerzitetskih tela u vezi sa doktoratom ministra Siniše Malog. Navedeno je i da će mišljenje usvojeno na Nastavno-naučnom veću fakulteta biti prosleđeno Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu.

Uz obimnu analizu na više od 600 stranica, koja je zavedena i u arhivi fakulteta, stručna komisija je priložila i dopis, sa potpisom svih članova, u kom se, između ostalog, navodi:

“Doktorska disertacija predstavlja rezultat samostalnog naučno-istraživačkog i stručnog rada kandidata. Mada postoje izvesna odstupanja od akademskih pravila citiranja, koja smo detaljno opisali u našem stručnom mišljenju, njihov sumarni značaj ne može da ospori iznetu ocenu o originalnosti rada. Odmeravajući broj i značaj vrlina i mana doktorske disertacije, Komisija čvrsto stoji na stanovištu da ona ne predstavlja plagijat, te da nema dovoljno razloga da se kandidatu oduzme stečeno zvanje doktora nauka.”

Odbor za etička pitanja ima rok do 4. novembra da se izjasni o doktoratu Siniše Malog. Rektor prof. dr Ivanka Popović izjavila je ranije da su se članovi Odbora obavezali da će taj rok ispoštovati.

Stručna komisija je, kako saznaju Večernje novosti, i nakon što je prvi put poslala stručno mišljenje Odboru za etička pitanja, njegovim članovima predložila sastanak. Predlog članova komisije odbile su kolege iz Etičkog odbora. Petorica profesora koje je angažovao FON sada se nadaju da će epilog biti drugačiji.

IZVOR: Tanjug, novisti, b92

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.