Strankama još mesec dana za skupljanje potpisa, RIK overio dva igrača

0

Republička izborna komisija do sada je potvrdila dve izborne liste za učešće na parlamentarnim izborima 26. aprila. To su „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, koju je koalicija okupljena oko naprednjaka predala 5. marta, i druga dan kasnije, koja nosi naziv po liderima partija koje zajedno idu na izbore – „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“.

Spisak će biti mnogo duži pošto izborne liste kandidature za narodne poslanike mogu podneti Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 10. aprila u 24 časa. Na prethodnim parlamentarnim izborima, održanim 24. aprila 2016. godine, učestvovalo je 20 izbornih lista.

Zakon kaže da listu kandidata za narodne poslanike mogu podneti registrovane političke stranke, njihove koalicije i grupe građana, ako je svojim potpisima podrži najmanje 10.000 birača. Osim potpisa građana, partijama će za kandidaturu biti potreban i novac. Kod notara overa po potpisu košta 50 dinara. Računica za parlamentarne izbore je – minimum pola miliona dinara za neophodnih 10.000 potpisa.

Novi sastav republičkog parlamenta Srbija bi trebalo da dobije u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, pa bi i ovoga puta, kao i u prošlom mandatu, to moglo uslediti početkom juna. Narodna skupština na prvoj sednici potvrđuje poslaničke mandate, a konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Parlament potom ima rok od 90 dana od konstituisanja da izabere novu Vladu.

Novi sastav republičkog parlamenta Srbija bi trebalo da dobije u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, pa bi i ovoga puta, kao i u prošlom mandatu, to moglo uslediti početkom juna
Izbori se sprovode u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, glasanjem za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, odnosno raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Glasanje se vrši zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa. Glasa se, dakle, za izborne liste, a ne za konkretnog kandidata na izbornoj listi. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu s glasačkog listića. Novina od ovih izbora je da ulaznicu u srpski parlament čini tri odsto osvojenih glasova, nasuprot ranijih pet procenata. Političke stranke nacionalnih manjina i njihove koalicije učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, a u tom slučaju njihovi količnici se uvećavaju 35 odsto. Novo je i to što će na izbornoj listi biti više žena nego ranije jer je propisano da mora biti 40 odsto manje zastupljenog pola, što znači među svakih pet kandidata, mora ih biti najmanje dve.

Ivica, Palma i Broz

Republička izborna komisija proglasila je u subotu izbornu listu SPS-a i JS-a, koju je potpisima podržalo 17.767 birača. Prva dva mesta na listi pripadaju Ivici Dačiću i Draganu Markoviću Plami. Odmah iza njih je Dubravka Kralj (1994) master pravnica iz Zrenjanina. Kandidati za poslanike su i lider vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović, advokat Toma Fila, istoričari Predrag Marković i dr Aleksandar Rastović, Đorđe Milićević, Milutin Mrkonjić. Tu su i dosadašnji poslanici Žarko Obradović, Novica Tončev, Dejan Radenković, Josip Broz, Marijana Maraš, funkcioner SPS-a Vladimir Zagrađanin.

U vrhu, na petom mestu je nekadašnja logorašica iz Jasenovca Smilja Tišma. Na 13. mestu je glumica Jelica Sretenović, a njen kolega glumac Marko Stojanović je 61. na listi. Kanidati su i fudbalski trener LJupko Petrović, rukometaš Ratko Nikolić i reper Stefan Cvijović Cvija, kao i violončelistkinja Jelena Mihailović. Među kanidatima su i zamenica predsednika novosadskih odbornika dr Mirka Lukić Šarkanović, direktor Doma zdravlja „Novi Sad“ Veselin Bojat i potpredsednica Skupštine APV Aleksandra Đanković.

Na izbornoj listi može biti najviše 250 kandidata, koliko se i bira narodnih poslanika.

Republička izborna komisija proglašava izborne liste u roku od 24 časa od časa prijema, ako ispunjavaju uslove. Utvrđivanje i objavljivanje zbirne izborne liste u „Službenom glasniku” biće obavljeno do 15. aprila u ponoć, tako da oni koji se predomisle mogu povući svoje kandidature najkasnije 24 časa pre toga. Pravo uvida u podnete izborne liste moguće je u roku od 48 časova od dana objavljivanja zbirne liste.

Pola miliona dinara potrebno za taksu za 10.000 potpisa podrške građana, neophodnih za predaju izborne liste

Opštinske i gradske uprave treba da dostave predloge za određivanje biračkih mesta najkasnije 16. marta, dok će ministarstva pravde i spoljnih poslova i Kancelarija za KiM to učiniti za zavode za izvršenje sankcija, u inostranstvu i za KiM do 2. aprila. Određivanje i oglašavanje broja i adresa biračkih mesta u „Službenom glasniku Republike Srbije” predviđeno je do 5. aprila u ponoć.

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave će Ministarstvo odbrane morati da dostavi podatke o biračima koji će na dan izbora biti na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, najkasnije tri dana pre dana zaključenja biračkog spiska, što znači do 6. aprila.

Donošenje rešenja o zaključenju biračkog spiska i utvrđivanju ukupnog broja birača predviđeno je za 10. april.

„Predizborna tišina” – zabrana izborne propagande – traje od 23. aprila u ponoć do zatvaranja biračkih mesta 26. aprila u 20 časova. Utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji moguće je do 27. aprila u 14 časova. Republička izborna komisija utvrdiće izborne rezultate najkasnije 30. aprila u 20 časova, nakon čega sledi i njihovo objavljivanje u „Službenom glasniku“. Uvid u izborni materijal u prostorijama Republičke izborne komisije predviđen je do 1. maja u 24 časa.

Posmatrači

Strani posmatrači mogu podneti prijave za praćenje rada organa i radnih tela, odnosno biračkih odbora, do 15. aprila, a domaći do 20. aprila, do kada i birači treba da dobiju obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora.

Podnošenje prigovora Republičkoj izbornoj komisiji moguće je u roku od 24 časa od kad je doneta odluka, izvršena radnja ili učinjen propust. Donošenje i dostavljanje rešenja RIK-a po prigovoru je u roku od 48 časova, u kojem roku je potom moguća žalba Upravnom sudu. Sud mora doneti odluku najduže za dva dana.

U roku od deset dana od dana objavljivanja rezultata izbora, Republička izborna komisija dodeliće mandate kandidatima prema redosledu na izbornoj listi.

Redovni izbori za narodne poslanike održavaju se svake četiri godine, koliko, po Ustavu Srbije, traje mandat jednog parlamentarnog saziva.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.