Stefanović: Izbori neće biti u martu

0

“Izbori neće biti u martu, a da li će biti u aprilu ili maju, odrediće predsednik republike”, izjavio je predsednik komisije za poboljšanje izbornih uslova i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Najkasniji datum za održavanje izbora po Ustavu i zakonu je 3. maj, što je određeno u odnosu na prethodno konstutuisanje skupštine 3. juna 2016. godine, rekao je Stefanović, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke.

Stefanović je, gostujući na TV Prva, naveo da predsednik republike određuje datum održavanja izbora i da može i ranije da ih raspiše, ali želi da pruži priliku da se sve implementira što je dogovoreno u međustranačkom dijalogu i da se primene svi standardi.

“Hteli smo da da izađemo u susret ne samo svim zahtevima opozicije, nego i svemu onome što su predložili stručnjaci nevladine organizacije, ne iz slabosti nego jer želimo fer utakmicu i da pobedimo tako što ćemo pokazati da Srbija hoće da glasa za one koji nešto rade i stvaraju, za one koji se trude da imamo više infrastrukture, povećanje penzija plata, da svake godine gradimo nove vrtiće i škole, i da ne može da pobedi ideja koja podrzumeva da se nešto ruši, pali da se lome stakla, da se blokira rad. Siguran sam da u takvoj utakmici građani Srbije hoće da se opredele za program koji nudi bolju Srbiju i kvalitetniji život”, rekao je Stefanović.

Kao predsednik komisije za poboljšanje izbornih uslova, Stefanović se osvrnuo na reforme koje su sprovedene u toj oblasti, poput uređenja biračkog spiska, u koji će se birači sada upisivati direktno iz matične knjige rođenih po navršenoj 18. godini, odnosno ispisivati nakon smrti, kao i obuke stalnog sastava kontrolora.

Još jedna od novina jeste da će svako nakon izbora moći elektronski da proveri da li je njegovo biračko pravo zloupotrebljeno u slučaju da nije izašao na glasanje, dodao je on.

Stefanović je rekao i da su juče usvojeni zakoni koji se tiču izmena zakona za finansiranje političkih stranaka, zakon o javnom preduzećima koji će se primenjivati doslovno i neuporedivo bolje nego što je to bilo 2012. kada smo, navodi, imali sramne kampanje protiv opozicije.

“Založili smo se za to da nema zloupotrebe javnih resursa, sluzbenih automobila, kampanje u radno vreme. Toga neće biti, a agenciji za borbu protiv korupcije omogućili smo veći kapacitet, oštrije kazne i kraće rokove odlučivanja”, istakao je ministar.

Stefanović, osvrćući se na tvrdnje opozicije da su užasni izborni uslovi, naglasio “da je to ono što su nam ostavili, a mi od 2012. nismo promenili apsolutno ništa što se tiče izbornih uslova”.

“Želeli smo da pokažemo veći demokratski kapacitet nego što imaju oni, obezbedimo utakmicu u najboljoj demokratskoj atmosferi”, rekao je on.

Napomenuo je da je birački spisak prilično uređen, ali je bilo nedostataka, pa sada svako bude upisan direktno iz matične knjige kad postane punoletan i ispisan kad umre, svako može lično i elektronski da se proveri nakon izbora, svako može da vidi da li je njegovo biračko pravo zloupotrebljeno.

“Usvojeni zakoni koji se tiču izmena zakona za finansiranje političkih stranaka, zakona o javnom preduzećima koji će se primenjivati doslovno i neuporedivo bolje nego što je to bilo 2012. kada smo imali smo sramne kampanje protiv opozicije”, navodi Stefanović.

Podseća da će biti urađene i promene u REM-u i da su sve to bili zahtevi opozicije.

“Da li je SNS imala N1 i super nova i 02, Kesića koji kritikuju vlast, NIN nedeljnik”, upitao je Stefanović, navodeći da je juče RTS posvetio pola sata SzS-u koji ih je blokirao.

Stefanović ističe da toj opoziciji nisu izborni uslovi razlog da izađu ili ne izađu na izbore, i da je razlog da ne izađu to što vide da nemaju podršku građana.

“Mi smo 2012. izašli pod mnogo težim okolnostima, jer nismo imali podršku nijednog medija, izašli smo sa idejom i programom i ponudili građanima drugu ideju i zahvaljujući tome smanjili nezaposlenost, izgradili puteve i mogo drugog”, kazao je Stefanović.

“Jedan deo stranaka okupljen oko Đilasa i Jeremića neće izaći na izbore šta god da se uradi, jer znaju da ne mogu da dobiju veliki broj glasova, mogu 8-9 posto, kao što su dobili u Lučanima”, rekao je Stefanović, naglašavajući “da narod neće da glasa za pretnje”.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.