Srbija uspešno završila aranžman sa MMF-om

0

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg, razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, saopštila je Narodna banka Srbije.

Odbor MMF-a ocenio je da je tokom celog trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspešno.

To potvrđuje i činjenica da su odluke o uspešnom završetku revizija donošene i bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate.

Program podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018, na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Konstatuje se da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra ispunjeni i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi.

Nakon što je u trećem tromesečju započet ekonomski oporavak u Srbiji od posledica pandemije koronavirusa, MMF prognozira privredni rast Srbije od pet odsto u 2021. i 4,5 odsto u 2022. godini, uz visok i održiv rast i u srednjem roku.

Odbor MMF-a ocenjuje da su mere monetarne politike i veliki fiskalni paket imali važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku.

Mere ocenjene kao dobro osmišljene

Guverner Jorgovanka Tabaković ističe da je i tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF-a pozitivno ocenio odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, navodeći da je snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Mere su, kako je navedeno, ocenjene kao dobro osmišljene i na pravi način usmerene na zaštitu građana i podršku domaćinstvima, očuvanju radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i lakše otplate obaveza po osnovu kredita.

Odbor Međunarodnog monetarnog fonda konstatuje i da je u Srbiji očuvana niska inflacija, a očekuje da će inflacija ostati pod kontrolom NBS i u 2021. godini, i u srednjem roku.

Za ovu godinu projektuje prosečnu inflaciju na nivou od 1,9 odsto, kao i njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u srednjem roku.

“Takva dinamika inflacije u skladu je i s projekcijom NBS, čemu bi trebalo da doprinese i rast agregatne tražnje, podržan merama monetarne i fiskalne politike”, rekla je guvernerka Tabaković.

Prema oceni MMF-a, fiskalni deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini obezbediće da se učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

Ističe da i dalje ostaje neizvesnost u pogledu toka pandemije na globalnom nivou.

Guvernerka Tabaković istakla je da je odluka o uspešnom završetku petog razmatranja ekonomskog programa očekivana.

“Cilj ekonomskog programa, koji je u julu 2018. godine odobren na 30 meseci, bio je očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranje novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda naših građana. Srbija je takav ekonomski program sprovodila i svi ciljevi su ispunjeni”, navela je guvernerka.

Stvoreni uslovi za dinamičan rast

Kako kaže guvernerka Tabaković, tokom osam godina u Srbiji su stvoreni uslovi za zdrav i dinamičan rast, što su prepoznali i investitori i rejting agencije.

“Delujući pravovremeno i adekvatnim merama, NBS je u punoj meri podržavala predsednika i Vladu Srbije u jačanju naše ekonomije. Inflaciju smo očuvali na niskom nivou, obezbedili smo relativno stabilan kurs dinara kao neophodan uslov za izvesnost poslovanja i planiranja, devizne rezerve smo ojačali na rekordne nivoe, uslove finansiranja učinili smo najpovoljnijim do sada, a problematične kredite spustili smo na rekordno niske nivoe”.

Odgovoran pristup u vođenju zemlje i definisanju i sprovođenju politika omogućio je, ističe Tabakovićeva, da na šok, koji nije zabeležen u novijoj istoriji, odgovorimo ogromnim paketom ekonomskih mera, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

“Bez te i takve reakcije, kao i ukupne politike predsednika Aleksandra Vučića, Vlade i NBS, usporavanje ekonomske aktivnosti u prošloj godini bilo bi znatno veće, a rast u 2021. skromniji”, rekla je ona.

Guvernerka je podsetila i da su tokom četvrte misije u uslovima krize članovi tima MMF-a za Srbiju ocenili da je Narodna banka Srbije svojim merama: smanjenja referentne kamatne stope, obezbeđivanja likvidnosti, propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika i drugih oblika olakšanja u izmirivanju obaveza, uz niz drugih mera, nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost u uslovima kada je to bilo najpotrebnije.

Prioriteti ostaju vezani za nastavak reformi

Odbor MMF-a ističe da u narednom periodu prioriteti ostaju vezani za nastavak strukturnih i institucionalnih reformi.

Srednjoročni prioriteti obuhvataju i razvoj tržišta kapitala, unapređenje upravljanja, uključujući i jačanje vladavine prava.

Tabakovićeva ocenjuje da srednjoročni makroekonomski okvir koji MMF projektuje za Srbiju ukazuje na to da se očekuje nastavak dobrih politika.

Međunarodni monetarni fond na srednji rok projektuje dinamičan rast koji ima dobru strukturu.

Očekuje kontinuitet niske inflacije, rast izvoza i deviznih rezervi Srbije, fiskalni okvir, koji istovremeno obezbeđuje smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i podršku ekonomiji, uključujući i rast kapitalnih investicija.

Takođe, MMF očekuje i da će Srbija nastaviti da opravdava poverenje investitora, koje se ogleda i u vidu projektovanih visokih priliva stranih direktnih investicija.

“Naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan ekonomski rast, uz dalji rast životnog standarda građana”, istakla je Tabakovićeva, navedeno je u saopštenju.

Izvor: rts

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.