Srbija i Republika Srpska planiraju gradnju tri nove hidroelektrane

0

Ministri energetike Srbije i Republike Srpske saglasili su ubrzanu realizaciju zajedničkih energetskih projekata važnih za čitav region, gde ekonomske koristi treba da potisnu političke interese. U Republici Srpskoj očekuju da će uskoro sa Federcijom Bosne i Hercegovine prevazići administrativne zastoje za projekte gradnje tri hidroelektrane na Gornjoj Drini, koje razvijaju sa Srbijom.

Projekat “Gornja Drina” koji Srbija i Republika Srpska razvijaju predviđa gradnju hidroelktrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci”.

Razvoj projekta koji donosi nove zelene kilovate struje usporila je grupa poslanika u bosansko – hrecegovačkom parlamentu, pokretanjem postupka pred Ustavnim sudom BiH osporavajući Republici Srpskoj da dodeli koncesiju za izgradnju iako, kažu, teritorijalno pokriva oblast budućih hidroelektrana.

“Oni smatraju da je to trebalo da radi Komisija za koncesije BiH. Samo da vam kažem da ta Komisija od dana kada je osnovana do danas nikada nije dodelila ni jednu koncesiju. U tom smislu cenim da će Ustavni sud biti pravičan i da neće blokirarti ekonomski razvoj i Bosne i Hercegovine i Srbije”, navodi Petar Đokić, ministar energetike Republike Srpske.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ukazuje da je interes svih nas, interes energtske bezbednosti regiona, da učinimo sve što možemo da što pre počne izgradnja pomenutih hioidroelektrana na Gornjoj Drini.

“Tri su hidroelektrane u pitanju i kada se pogledaju sve studije izvodljivosti itekako su ekonomski opravdane. Kada je energtika u pitanju, ne razmišljamo i o tome koja je koja država. Mi moramo da se pobvezujemo. Mi ako se ne budemo povezali, mi ćemo biti izopšteni iz svih budućih konekcija i budućih proizvodnji”, naglašava Mihajlovićeva.

A već ovog meseca biće i kokretnih poteza zajedničkih poslova u gasnom sektoru – na gasifikaciji Republike Srpske i pripremi perojekta gasovoda koji će se povezati na “Balkanski tok”, investicije vredne 47 miliona evra.

“Očekujemo u narednih sedam dana potpisivanje zainteresovanih strrana, to znači gasne kompanije u Republici Srpskoj i Srbijagasa. Nakon toga Vlada Srbije donosi svoj zaključak i krećemo u obezbeđivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi tu konekciju i izgradili”, dodaje ministarka Mihajlović.

Ministar Đokić dodaje da je tačka interkonekcije na području Mačve.

“Planirano je da se ovaj gasovod razvija duž trase autoputa od Kuzmina do Banjaluke odnosno Novog grada”, dodaje Đokić.

Razmotrene su i aktivnosti oko gradnje novih dalekovoda koji su deo projekta “Transbalkanskog koridora” za prenos struje.

Izvor: Rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.