Srbija 91. u svetu po indeksu percepcije korupcije

0
Foto: mup.gov.rs
Sa indeksom 39, istim kao i godinu ranije, naša zemlja se prvi put od 2006. godine našla u donjem delu liste globalnog indeksa percepcije korupcije organizacija Transparensi internešenel

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 91. mestu od 180 zemalja i teritorija. Sa indeksom 39, istim kao i godinu dana ranije, Srbija se prvi put od 2006. godine našla u donjem delu te liste, pokazuje Globalni indeks percepcije korupcije 2019 koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenel. Srbija na novoj listi deli 91. mesto sa Turskom, što je pad za četiri pozicije u odnosu na prethodno istraživanje.

Sa indeksom 39 Srbija zaostaje četiri poena za svetskim prosekom, a 27 poena za prosekom zapadnih zemalja članica EU.

Komentarišući rezultate istraživanja, profesor Vladimir Goati ocenio je da nalazi ne ukazuju samo da je stepen korupcije u Srbiji visok, već i da je ta pojava endemskog karaktera.

„To govori o slabosti vladavine prava, ali i o postojanju ozbiljnih smetnji ekonomskom razvoju”, kazao je Goati na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je ocenio da je jedan od ključnih instrumenata koji omogućava „hiperendemsku” korupciju, praksa imenovanja vršilaca dužnosti u javnom sektoru.

„Imenovanjem v.d. upravnika javne svojine na period od šest meseci, vladajuća stranka, ko god da je na vlasti, drži sve nosioce moći upravljanja na kratkoj uzici. Taj instrument je poguban i potrebno ga je što pre ukinuti iako vlast ne želi da se odrekne te prakse ad hok upravljanja”, kazao je Goati, prenosi Beta.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je percepcija korupcije u Srbiji visoka zato što je i korupcija velika.

„Percepcija korupcije se sporo menja čak i kad zemlje rade kako treba, a mi ne radimo sve što je potrebno. Očigledno je da je percepcija korupcije u Srbiji velika, jer se ne rešavaju ni slučajevi u kojima ima dovoljno dokaza za korupciju, jer tužilaštvo ne ispituje slučajeve za koje postoje saznanja o korupciji, jer nije potpuno obezbeđena vladavina prava”, naveo je Nenadić.

Prema njegovim rečima, posebno je problematično v.d. stanje u javnoj upravi i javnim preduzećima iako je to protivno zakonskim odredbama iz 2011, odnosno 2013. godine.

„To se namerno ne rešava, pa se onda dešava da MMF mora da podseća Srbiju da poštuje svoje zakone i ukine taj oblik političke kontrole unutar jednog dela javnog sektora”, rekao je Nenadić.

Na globalnom nivou, najbolji rezultat imaju Novi Zeland i Danska koji dele prvo mesto sa indeksom 87 a sledi Finska sa 86 dok su na dnu liste Somalija, Južni Sudan i Sirija.

Od zemalja regiona, najbolje je plasirana Slovenija sa indeksom 60, sledi Hrvatska sa indeksom 47, Crna Gora sa indeksom 45 dok BiH ima indeks 36 a Severna Makedonija 35.

Nula na skali označava visok stepen korupcije, a indeks 100 odsustvo korupcije.

Izvor: politika

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.