Skupština nastavila rad raspravom o poslovnoj tajni

0

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o Predlogu zakona o zaštiti poslovne tajne.

Predloženo rešenje obrazlaže ministarka privrede Anđelka Atanasković koja je navela da se zakonom, između ostalog, precizira koje se informacije smatraju poslovnom tajnom.

Skupština je juče završila načelni pretres o izmenama Zakona o ličnoj karti i izmenama Zakona o akcizama.

Ministar finansija Siniša Mali je juče u Skupštini Srbije objasnio da se izmenama Zakona o akcizama harmonizuje akcizna politika u Srbiji kada su jaka alkoholna pića u pitanju sa akciznom politikom Evropske unije.

Izmenama Zakona o ličnoj karti predviđeno je, između ostalog, da građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku već će to činiti MUP na zvaničnoj web stranici.

Atanacković o poslovonoj tajni

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da se Predlogom zakona o zaštiti poslovne tajne predviđa pravna zaštita poslovne tajne od nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja i usklađuje se sa odgovarajućim direktivama Evropske unije.

Anđelković je u parlamentu rekla da se zaštitom poslovne tajne štite investicije privrednih subjekata u sticanje, razvoj i primenu znanja i iskustva i drugih informacija koje im obezbeđuju prednost nad konkurencijom.

Smisao zaštite poslovne tajne je da se pravno sankcioniše svaki akt neovlašćenog otkrivanja, umnožavanja, sticanja ili korišćenja od trećih lica, poverljivost informacija koje zakonito kontroliše držalac, fizičko ili pravno lice navela je ona.

Ključne izmene se tiču preciziranja koje informacije uživaju zaštitu kao poslovna tajna, preciziraju se uslovi u kojima se pribavljanje poslovne tajne smatra zakonitim, odnosno nezakonitim, rekla je Anđelković.

Ona je rekla da se preciziraju uslovi pod kojima se smatra pribavljanje poslovne tajne zakonitim u slučaju da novinari izveštavaju o pitanjima od interesa javnosti, kao i obaveštavanje od uzbunjivača ukoliko iznosi informacije koje su u interesu javnosti.

Za prestup su predviđene novčane kazne od 100.000 do tri miliona dinara za pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 50.000 do 200.000 dinara. Preduzetnik može biti kažnjen za kršenje zakona novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara, a fizičko lice od 20.000 do 150.000 dinara.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.