Sedam zaključaka sastanka Vučića sa liderima kosovskih Srba

0

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić preneo je da je na današnjem sastanku sa 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM doneto sedam zaključaka po pitanju aktuelne situacije na KIM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

“Razmotrena je na sveobuhvatan i temeljan način situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalnom pitanju broj jedan”, naveo je Đurić.

Kaže da je prvi zaključak da je Srpska lista na izborima u nedelju ostvarila veličanstvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo srpskog naroda i želju da svoje delovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbijom.

“Da je jedinstvo naroda na KiM i države neraskidivo i da su izbori jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obzira na pritiske”.

Drugi zaključak je da posle te pobede na izborima, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ne sme da bude “spavanje na lovorikama” i hvalisanja, rekao je Đurić.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Treći zaključak da poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funkcije u slučaju novih pritisaka.

“Da će izabrani gradonačelnici na severu obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslede novi pritisci koji bi njihovo delovanje učinilo besmislenim”.

Đurić navodi da je četvrti zaključak da su svi jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim institucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograd i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucene.

“I da ćemo do završetka sastanka najavljenog za početak jula u Parizu, pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prištine, da će Srbija preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mere protiv predstavnika institucija u Prištini, koji će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbegnu negativne posledice za Srbe na KiM. Apelovano je, takođe, na predstavnike međunarodne zajednice da doprinese smanjivanju mogućnosti eskalacije”.

Peti zaključak je, pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandant oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušavanja njegove bezbednosti i opstanaka.

“Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako da do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovljena je iskrena rešenost Srbije da na miran način rešava probleme, ali i čelična odlučnost da se sprski narod na KiM zaštiti od svake eventualne namere da ga više ne bude”, naveo je Đurić.

Šesti zaključak je da će biti ubrzana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM: bolnice, puteve, škole, privredu, i slično.

Đurić kaže da će sve sto je najavljeno da će biti završeno do Vidovdana biti gotovo, a ostalo kada kako je planirano.

Sedmi zaključak su Srbi sa KiM sam inicirali, a suština je poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predsedniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Đurić je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata, za sve ljude na KiM, iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u narednom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

Rakić: Pobeda srpskog jedinstva

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, posle sastanka političkih predstavnika Srba sa KIM sa predsednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni da napuste ponovo institucije ako ne bude razumevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima – od tužilaštava i sudova, do prosvete.

Prema njegovim rečima, pobeda Srpske liste je pobeda srpskog jedinstva.

“Na današnjem sastanku zahvalili smo predsedniku Vučiću na požrtvovanju, na svemu onome što radi da bi svima nama na KIM olakšao život”, rekao je Rakić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, izbori su pokazali da nije uspeo bojkot na koji su pozivali iz centra Beograda pojedini kvazipolitičari ili opozicija.

“A taj bojkot bi značio da na severu KiM vladaju drugi, Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica postavila iz svog džepa a to bi značilo pogrom Srba”, rekao je Rakić, podsetivši da u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvaži volju naroda i dodao da od ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija nije dobio još nijednu čestitku na tome što je čitav proces protekao u miru.

“Ali su se setili izbornog procesa iz 2017. Kad mi u razgovoru sa ambasadorima pomenemo nešto od ranije, na primer pogrom, oni kažu:”hajde da pričamo o budućnosti, nemojte se vraćati u prošlost. A kad je njihov interes u pitanju onda se sete 2017, pa čak idu i do Prvog svetskog rata, Kosovskog boja. Valjda im je Miloš kriv kad je njihove interese u pitanju”, zaključio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, koji dolazi iz Štrpca na jugu Kosmeta, rekao je da je ubedljiva pobeda na izborima na severu i Srbima južno od Ibra dala dodatnu snagu.

“Naša najveća snaga je jedinstvo, i ne samo političkih predstavnika, već i veća podrška Srba, iskazana kroz glasanje, politici Srpske liste i, pre svega, predsednika Vučića”, rekao je Jevtić.

To je, kako je rekao, politika opstanka, normalnog života svakog Srbina na KiM, čiji je cilj mir.

“Nismo srećni kada vidimo inicijative i rezolucije u parlamentu u Prištini”, dodao je Jevtić.

Kako je rekao, Srbi su danas jasno poslali poruku da neće uspeti da razbiju srpsko jedinstvo oni koji to pokušavaju.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je propao pokušaj Prištine da integriše severne opštine Kosmeta, kao što je najavljivao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

“Srbi su bili jedinstveni, osetili opasnost i na demokratski i miran način sprečili ugrožavanje vitalnih interesa”, rekao je Ivanović.

On je uveren da se po izlaznosti i glasovima za kandidate Srpske liste vidi da su oni koji su na prethodnim izborima glasali za neke durge kandidate, sada jednodušno glasali za Srpsku listu.

“U Kosovskoj Mitrovici je to posebno zanimljivo. Oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada su glasali za Gorana Rakić. Ovo najbolje odbacuje sulude optužbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom”, rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosmetu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

“Zato smo i podržali napore države i predsednika da se situacija na KiM što pre reši na kompromisan način, jer će sutra biti teže i gore za rešavanje situacije”, rekao je Ivanović.

Izvor: rtv, tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.