Sabor u Nikšiću, mošti svetog Vasilija Ostroškog izložene u crkvi

0

U Nikšiću se održava crkveno-narodni sabor na kojem će sveštenstvo i vernici još jednom ukazati da se protive donošenju Zakona o slobodi veroispovesti. Član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić kaže za RTS da se zakonom ispituje pravo svojine Srpske pravoslavne crkve kao knjižnog vlasnika ispita u upravnom, a ne u sudskom postupku kako to nalaže i Zakon o sudsko-pravnim odnosima.

Na ulazu u Nikšić su kolone vozila i sporo se ulazi u grad. Mošti svetog Vasilija Ostroškog izložene su u Sabornoj crkvi posvećenoj tom svetitelju.

U medijima se pojavila informacija o mišljenju stručnog tela skupštine Crne Gore, kojim se navodi da je ovakav zakon neustavan. Čulo se i da je reč o izdvojenom mišljenju pojedinih članova.

Član pravnog tima Mitropolije Crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić rekao je za RTS da je reč o situaciji u kojoj je jasno da je jedna višestruka neustavnost došla do videla da su članovi zakonodavnog odbora poslali stručno mišljenje unapred naglašavajući i odredbe Ustava koje se krše ovim zakonom.

“Tu je najveći prostor posvećen ustavnoj garanciji prava svojine i zabrani proizvoljnog lišavanja prava svojine. Videli smo da je to bio akt, kako je rekao predsednik zakonodavnog odbora skupštine, izdvojeni akt pojedinaca koji su kasnije tokom noći saopštili da to i nije bio njihov stav, da se njihov dopis našao u medijima. Pred dolazak pred poslanike ovog predloga zakona govori se da je taj zakon neustavan i da krši osnovna ustavna načela”, rekao je Leposavić.

Na pitanje da li bi, čak i da se odbor tako izjasni i da se u utorak tako glasa da je zakon neustavan, to značilo automatski i povlačenje, Leposavić je naveo da to zavisi od načina na koji poslanici prihvate tako jedno mišljenje i savet.

“Ono nije nužno i automatski ako jedno mišljenje ono što može i mora da spreči skupštinsku većinu da ga usvoji. Ako bi se skupštinska većina na takvo mišljenje oglušila, onda je po pravilu posledica ta da će Ustavni sud reagovati i ukloniti takav pravni akt”, istakao je Leposavić.

Dva problema zakona

Mitropolija crnogorsko-primorska je više puta ukazivala na sporne odredbe zakona.

“Dva su glavna problema zakona. Prvi je što ukida pravni kontinuitet i pravnu ličnost postojećih crkava i verskih zajednica, pre svega Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija. Drugi veliki problem je to što se imovinsko pitanje otvara ovim zakonom, zbog čega je ovo predlog zakona navodno o slobodi veroispovesti, a zapravo o proizvoljnom lišavanju prava svojine”, kazao je Leposavić.

Prema njegovim rečima, predviđa se da se samo u slučaju Srpske pravoslavne crkve, njeno pravo svojine kao knjižnog vlasnika ispita u upravnom postupku, a ne u sudskom kako to nalaže i Zakon o sudsko-pravnim odnosima.

“Imamo suspenziju osnovnih ustavnih načela, zakona o svojinsko-pravni odnosima, pa i Zakona o katastru Crne Gore koji propisuje da se u upravnom postupku ništa ne dokazuje. Upravni postupak ne služi za to, a ovde je namera da se u takav postupak smesti dokazivanje da bi ono, pretpostavljam, bilo lakše za vladu i zloupotrebila pozicija vlasti, odnosno pravo SPC kao vlasnika”, zaključio je Leposavić.

Skup sa isto ovakvom porukom održan je u junu u Podgorici, i tada su predstavnici mitropolije Crnogorsko-primorske zamolile one koji donose zakone da ne dele narod i pozvale da se predlog zakona povuče.

Izvor: rts

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.