Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH

0
Foto: wikipedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

“Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Vreme će, istakao je, pokazati koliko je Republika Srpska ozbiljna u toj nameri, navodeći da Srpska ima izbor između dve stvari, od kojih je jedna da dozvoli sebi da tiho nestane i bude urušena kroz “smrtonosni” paket koji su napravili međunarodna zajednica i bošnjačka strana u Sarajevu.

“U prvoj fazi to je bilo realizovano preko visokog predstavnika i nametanja rešenja, a sada to rade preko Ustavnog suda, želeći da to zaštite pričom o vladavini prava. Da je reč o vladavini prava ne bi tu odlučivala tri stranca i ambasade”, naveo je Dodik, prenela je Radio televizija RS.

On je dodao da je druga stvar da “Republika Srpska učini ono što mora”.

“Želim da svi u Republici Srpskoj znaju – došlo je do zida, i mi sada moramo da odlučimo da li ćemo prihvatiti da nas tim lažnim floskulama iz američke i zapadnih ambasada održe u nekoj priči nekih načela, a u suštini podrivaju naša prava, ili da Republika Srpska učini ono što mora”, rekao je Dodik.

Naglasio je da ni on, ni bilo ko drugi nema pravo da zanemari činjenicu da je za Republiku Srpsku i slobodu njenih građana poginulo 29.000 ljudi.

“To je nešto što mora biti zavet da će Republika Srpska opstati”, poručio je.

Ponovio je da Srpska ne može da veruje u BiH.

“BiH je loše mesto i mesto neslobode za Srbe i Srpsku. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju kao i svim drugim zemljama onda nema ni BiH. To neka zapamte”, poručio je srpski član predsedništva BiH.

Dodik: “Reći ću  Vučiću da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive”

Dodik je najavio da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića u razgovoru u subotu tražiti razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, uz ocenu da je nova odluka Ustavnog suda BiH o imovini pokazatelj da je namera tog suda da uruši snagu RS.

“Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive, u Crnoj Gori, na KiM, u RS, da ne pričam u Federaciji i da svi žele od nas da naprave remetilački faktor”, rekao je Dodik za RTS, uoči sastanka u subotu koji će predsednik Vučić održati sa predstavnicima Srba u regionu.

Dodik je ocenio da je Ustavni sud BiH okupacioni sud za Republiku Srpsku i srpski narod i da donosi loše odluke, usmerene ka tome da se uruši snaga RS dobijena Dejtonskim sporazumom.

Dodik je, povodom odluke Ustavnog suda kojom se imovina knjiži kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, rekao da Republici Srpskoj pripada sva imovina i da je ustavom rečeno da Bosni i Hercegovini pripada samo ono što joj je izričito dato u nadležnost.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnici su svojim odlukama kršili Dejtonski sporazum a danas to radi Ustavni sud u kojem sede tri stranca koji donose odluke onako kako im se kaže, zajedno sa dva Bošnjaka.

Navodi da oni imaju većinu, a Srbima govore da bi to trebalo da prihvate računajući da su naivni.

“Njihov koncept je da uruše RS i da učine sve da ona ne postoji a da se sve uvije u priču o vladavini prava”, rekao je Dodik i istakao da Dejtonski sporazum ne postoji u svojim osnovama.

Kaže da nije reč o tome da li je nešto ustavno ili ne, već je reč o otimačini zemljišta u Republici Srpskoj kojim bi odjednom trebalo da upravljaju zajedničke institucije.

Podseća da je sprovedena privatizacija državne imovine i da postoji opasnost od nametanja preispitivanja izvršenih privatizacija.

Milorad Dodik je rekao da Republika Srpska nema izbora i da ne može da prihvati da se kreće ka tome da tiho “nestane kroz ovu priču”.

Kako je rekao, RS može da izabere da bude ugušena za nekoliko godina ili da krene putem svoje nezavisnosti i samostalnosti.

Kao prve korake je najavio to što predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim istitucijama.

“Ako neko drži do suvereniteta BiH, kakva je to država gde je strani sudija u Ustavnom sudu”, upitao je Dodik i dodao da su stranci navijački nastrojeni prema Bošnjacima.

Podsetio je da će u ponedeljak biti održana sednica Narodne skupštine i da, ukoliko u razumno vreme ne bude pomaka, biće donet čitav set zakona kojima će se Srpskoj vratiti izvorne nadležnosti.

Naveo je i da će se povući saglasnost za formiranje oružanih snaga BiH.

“Samo govorim da smo mi ovog puta ozbiljni i da nećemo od toga odustati”, zaključio je Dodik.

Odluka Ustavnog suda BiH nevažeća i usmerena protiv Republike Srpske

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske nikako nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ni sa Ustavom te države, pa se može smatrati ništavom, kaže profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević i ocenjuje da je ona usmerena je na “uništenje Republike Srpske”

“Najviše sudsko telo deluje direktno protiv Ustava BiH i protiv svojine nad zemljištem entiteta koji je čini. Ovakva odluka se mora smatrati nepostojećom i nastaviti sa dosadašnjom praksom u vezi Republike Srpske”, rekao je Milisavljević za Tanjug.

U BiH, kako kaže, postoji jasna podela nadležnosti između federacije i entiteta, pa je pitanje prava svojine na poljoprivrednom zemljištu svakako u nadležnosti Republike Srpske. On je istakao da se ta odluka Ustavnog suda BIH mora smatrati “ništavnom ab inicio” (nepostojećom od početka) jer nije u skladu sa Ustavom, to jest Dejtonskim sporazumom, te da bi o tome trebalo obavestiti sve države koje su potpisale taj sporazum kako bi reagovale na pokušaj destabilizacije BiH od strane Ustavnog suda.

Milisavljević smatra da odluka nije ni objektivna.

“Može se smatrati da je usmerena direktno na uništenje Republike Srpske. Ovakva osetljiva i dalekosežna pitanja nikako ne bi smela da budu rešavana na bazi preglasavanja”, napomenuo je profesor komentarišući način odlučivanja u Ustavnom sudu BIH

Prema njegovom mišljenju od samog osnivanja BiH po Dejtonskom mirovnim sporazumu postoje velike tenzije prema Republici Srpskoj, a njen integritet je stalno pod dejstvom različitih udara.

Međutim, kako ni ranije nije došlo do ukidanja Republike Srpske to neće biti slučaj ni ovog puta, napominje on.

Veći problem je u tome što je, kako kaže, “Dejtonska” BiH nefunkcionalna tvorevina,to potvrđuje i ova odluka Ustavnog suda.

Ustavni sud BIH objavio je na svom sajtu da je spornu odluku doneo povodom odlučivanja o zahtevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojom je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište,koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državna svojina, po sili zakona postaje svojina i posed Republike Srpske.

Ustavni sud BIH smatra da je osporena odredba protivna Ustava BiH jer se, kako navodi, radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Ovaj stav izazvao je burne reakcije u RS, čije je rukovodstvo saopštilo da njeni predstavnici u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o svim pitanjima iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Izvor: RTS, Tanjug, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.