Pumpe na auto-putu rade non-stop zbog tranzita: Padaju i cene i promet, znatnog pojeftinjenja još nema

0

Svih vrsta goriva na benzinskim stanicama u Srbiji ima dovoljno, nije ugroženo snabdevanje, a cene derivata iz dana u dan su sve niže, pa je tako u utorak benzin BMB 95 mogao da se kupi po ceni od 140,50 do 142,40 dinara po litru, a evrodizel od 150,40 do 151,90 dinara po litru.

Bilo je pumpi, pogotovo na manje prometnim mestima, koje su imale i nešto niže cene. Oseti se pojeftinjenje, ali naše gorivo ostaje jedno od najskupljih u regionu.

– Najvažnije je da su u ovom trenutku očuvani stabilnost tržišta i sve linije snabdevanja – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. – Sirova nafta se do rafinerije doprema cevovodom, a gotovi derivati u najvećem obimu Dunavom i tu nema nikakvih problema. Cene svakodnevno idu naniže u skladu sa cenama po kojima se nabavljaju na svetskom tržištu.

Mićović za “Novosti” kaže i da je tačno da je pao promet na benzinskim pumpama.

– Nemamo još tačnu analizu, ali je termin “znatno pao” sasvim odgovarajući. Možda će neke pumpe biti i privremeno zatvorene, ne i ugašene – objašnjava on.

Većina pumpi radi po skraćenom vremenu u skladu sa merama koje su donete zbog vanvrednog stanja i ograničavanja kretanja, ali ima i dosta pumpi koje rade non-stop.

– U dogovoru sa Ministarstvom energetike određene su pumpe koje rade non-stop na lokacijama duž auto-pupteva i blizu graničnih prelaza jer se tranzit nesmetano odvija. U većim gradovima je određeno više pumpi koje dežuraju i u vanrednom stanju i na kojima se snabdevaju sve neophodne službe od zdravstvenih pa nadalje.

Ipak, ne ide baš sve bez problema.

– Već sada se pojavio problem naplativosti potraživanja. Neke kompanije ne mogu da izmiruju svoja potraživanja a ne postoji nijedna koja može da kreditira potrošače. To je nešto što verujem da će se naći u nekom od paketa mera koje država priprema jer je gorivo, da tako kažem, umešano u sve što se proizvodi, u celokupnu ekonomiju – kaže Mićović.

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene sirove nafte na svetskim tržištma se sada nalaze na skoro trećini vrednosti od početka godine. Naime, u januaru se nafta prodavala od 65 do 72 dolara po barelu, a sada je cena oko 25 dolara za barel, bar kada je nafta tipa brent u pitanju, jer se po njoj formiraju i naše cene u maloprodaji.

– Barel brenta je sada oko 26 dolara a nekoliko dana je bio i oko 25 dolara. To je posledica pada svetske ekonomije izazvane pandemijom, ali i trgovinskog dvoboja dva velika svetska proizvođača, Saudijske Arabije i Rusije, koje povećavaju dnevnu proizvodnju jer nisu postigle dogovor oko smanjenja – objašnjava Mićović.

Izvor: novosti

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.