Prijave za 100 evra u petak

0

Ministarstvo finansija objavilo je zbirku odgovora na najčešća pitanja građana o pravu na jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra i način za njeno prihvatanja, odbijanje, odnosno uplate u humanitarne svrhe.

Pravo imaju svi punoletni državljani Srbije koji su 24. aprila imali aktivno prebivalište na teritoriji Srbije s važećom ličnom kartom.

Automatski za novčanu pomoć prijavljeni su svi primaoci penzija i novčane socijalne pomoć, a primaocima penzije smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Ostali građani se za novčanu pomoć moraju prijaviti putem portal Uprave za trezor ili preko kontakt-centra.

Ministarstvo finansija navodi da će prijavljivanje početi 15. maja i trajati do 5. juna, dok će isplata za one koji pomoć dobijaju po automatizmu početi 15. maja.

Penzionerima i primaocima socijalne pomoći koji nemaju tekući račun, biće za tu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u banci Poštanska štedionica, koji će posle podizanja novca biti ugašen.

Isplate za građane koji se prethodno prijavljuju za 100 evra počeće najkasnije 1. juna, a ako prijavljeni nemaju tekući račun, prilikom prijave će navesti u kojoj banci žele jednokratni namenski račun, koji će takođe posle podizanja novca biti ugašen.

S namenskih računa novac se može podići samo u gotovini, a s uplatom na svoj račun građanin može kako želi.

Ministarstvo finansija ističe da nije moguće jednokratnu pomoć primiti na račun drugog lica.

Pravo na pomoć ostvaruju i građani kojima su lična dokumenta istekla tokom trajanja vanrednog stanja.

Kako se navodi, isključivo primaoci novčane socijalne pomoći, dakle i nosilac novačane socijalne pomoći i ostali punoletni članovi njegove porodice – dobijaju isplatu po automatizmu, bez prijavljivanja. Korisnici privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti jednokratnu novčanu pomoć dobijaju posle prijavljivanja preko portala Uprave za trezor ili telefonski, a na isti način do 100 evra će stići i građani stariji od 65 godina koji nisu penzioneri. Ministarstvo je saopštilo i da direktno preusmeravanje s računa pomoći u humanitarne svrhe nije predviđeno, ali da to građani mogu učiniti posle podizanja gotovine.

Nije predviđena mogućnost da penzioneri prijavljeni po automatizmu pošalju zahtev da ne žele uplatu.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.